A(z elő)választás szabadsága

A Matáv már a Vivendi területén is szolgáltat

, 2002. május 6. 20:05
Az új egységes hírközlési törvény megteremtette a jogi feltételeit annak, hogy a felhasználók a belföldi (a helyi, emelt és osztott díjas hívásokat kivéve), mobil- és nemzetközi hívásaiknál szabadon választhassanak maguknak szolgáltatót. A Matáv és a Vivendi Csoport közötti hálózat-összekapcsolási szerződés pedig immár műszakilag is lehetővé tette ezt, így egyre több előfizető köt szerződést a Matáv 1515-ös számmal működő előhívó-szolgáltatására, illetve a szolgáltató-előválasztásra.
A Matáv és a Vivendi Csoport között megszületett a megállapodás, így a két társaság előfizetői eldönthetik, hogy a 06-tal kezdődő távolsági - a 06-80-as és a 06-40-es megosztott, valamint a 06-90-es emelt díjas kivételével -, illetve a 00-val induló nemzetközi hívások kapcsolását melyik szolgáltatónál veszik igénybe. (Ha pontosak akarunk lenni, nem lehet más szolgáltatót választani a következő irányokra: 06-40-es, 06-80-as, 06-90-es, 06-81-es, 06-51-es, 06-71-es, 06-91-es, 06-50-es, illetve 06-41-es hívások esetében.)

Ezzel még egy választási lehetőség kínálkozik: az előfizető meghatározhatja, hogy a jövőben minden egyes hívását egy másik szolgáltatótól veszi igénybe, de arra is van módja, hogy minden egyes hívás előtt külön-külön döntse el, melyiket választja. Az "átkapcsolást" a hírközlési hatóságtól kapott úgynevezett előhívószám teszi lehetővé. Ennek igénybevételéhez mindenképpen szerződést kell kötni, hiszen a későbbiekben az átkapcsolt hívásokról az új szolgáltató fog számlát küldeni. A Matávnál ez nagyon egyszerűen történik, a 1212-es ügyfélszolgálati szám hívásával elég telefonon közölni a szándékot, és bediktálni az adatokat, majd néhány napon belül az írásban kiküldött, mindkét részről aláírt szerződés nyomán minden vonaltípusról igénybe vehető az új szolgáltatás.

A Matáv február 18-ától a Vivendi szolgáltatási területén már bevezette az új "1515 - Matáv Előhívó" szolgáltatását. Ezt a hívásonkénti szolgáltatóválasztást azoknak ajánlják, akik a helyközi II-es, belföldi távolsági III-as, illetve nemzetközi és mobilirányban havonta legalább bruttó 1515 forint értékben telefonálnak. Igénybevételéhez a kagyló felemelése után előbb a 1515-ös számot kell tárcsázni, ekkor a központ érzékeli az előfizető szándékát, és a Matáv felé irányítja a hívást. A hívó persze ebből mit sem érzékel, ő az előhívószám után közvetlenül tárcsázhatja a 00-val vagy 06-tal kezdődő teljes telefonszámot.

A másik megoldást, az úgynevezett szolgáltató-előválasztást a Matáv március 15-étől tette lehetővé a Vivendi területén a Ritmus díjcsomagcsalád bevezetésével, amelyet azoknak az üzleti ügyfeleknek ajánlanak, akik főleg csúcsidőben telefonálnak helyközi II-es, belföldi távolsági (III-as), mobil- és nemzetközi zónákba. Az új "1515 - Matáv Előhívó" szolgáltatás választásakor a Matáv nem szab meg kötelező szerződéskötési időt, nincs belépési és havidíj, tehát csak a tényleges hívásokért kell fizetni - kedvezőbb percdíjakkal. Az új csomag megkülönbözteti a helyközi II-es és a belföldi távolsági III-as irányt. Az ajánlat a helyközi II-es hívásoknál a legkedvezőbb. Azok az ügyfelek tudják ezt kihasználni, akik Budapest agglomerációjában élnek, és Budapestet hívják. Ilyen pedig jócskán akad, hiszen a Vivendi korábbi körzeteihez tartozik Gödöllő, Szigetszentmiklós, Esztergom, Vác, Ráckeve és Dunaújváros. Itt a megtakarítás nagysága csúcsidőben elérheti a 37,5%-ot. A belföldi távolsági hívásokra (például Szeged-Budapest) a hatósági árhoz képest (csúcsidőn kívül) 10-13% kedvezményt, a nemzetközi hívásirány 1-3-as zónájában 10% kedvezményt biztosít a Matáv. Ráadásul minden esetben másodpercalapon számláz, így az ügyfélnek csak annyi másodpercért kell fizetnie, amennyit beszélt.

Néhány héttel a körzethatárok megnyitása után máris megkezdődött az előfizetők vándorlása. A Budapest Bank az elsők között döntött úgy, hogy él a lehetőséggel, mert mind az ár, mind az együttműködés feltételei tekintetében a bank elvárásainak megfelelő, versenyképes ajánlatot kapott. A Budapest Bank és a Matáv közötti megállapodás szerint a Vivendi szolgáltatási területein lévő települések (Dunaújváros, Esztergom, Gödöllő, Jászberény, Ráckeve, Szeged, Szigetszentmiklós, Vác, Veszprém) bankfiókjainak belföldi távolsági, mobil- és nemzetközi hívásait veszi versenytársától Matáv.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14