A Vivendi megvédheti a Cegetelt

MTI Sajtóadatbank, 2002. november 26. 06:44
A francia Vivendi Universal médiavállalat hétfőn közelebb került a nagyságra második francia távközlési vállalat, a Cegetel megvédéséhez a brit Vodafone-tól.
A Vivendi Universal vasárnap bejelentette, hogy vízügyi leányvállalatából, a Vivendi Environnement-ból eladta 40,8 százalékos részesedése felét a francia állami villamosműveknek, az EdF-nek és több banknak összesen 1,856 milliárd euróért, és hétfőn közölték, hogy tárgyalni kezdtek bankhitelről a Vivendi Universal tavasz óta részesedés-eladásokból összegyűjtött mintegy 5 milliárd eurónyi készpénzének kiegészítésére. A Vivendi Universal 2004 végéig akarja értékesíteni a Vivendi Environnement maradékát.

A Vivendi Universalnak december 10-ig van ideje, hogy elővételi jogával élve ellenajánlatot tegyen a Cegetel British Telecomnál lévő 26 százalékára, illetve az amerikai SBC Communicationsnél lévő további 15 százalékára. Ezekre a részesedésekre korábban a világ legnagyobb mobilszolgáltatója, a brit Vodafone tett ajánlatot 4 milliárd euróval, illetve 2,6 milliárd euróval. A Vivendi Universalnak jelenleg 44 százaléka van a Cegetelben. A Vodafone erre a részre is ajánlatot tett, több mint 6 milliárd euróval.

A Vivendinél még nem nyilatkoztak, mi a szándékuk, de a bankokkal kezdett tárgyalás arra utal, hogy élni kívánnak az elővételi joggal. Jobban hozzáférve a Cegetelhez a Vivendi Universal rátehetné a kezét a távközlési cég szabad pénzeire, és így könnyebbednék a tulajdon adósságfinanszírozási terhe.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50