NTT DoCoMo: rekordnövekedés februárban a 3G használók számában

MTI Sajtóadatbank, 2003. március 10. 09:27
Az NTT DoCoMo, Japán legnagyobb mobilszolgáltatója, rekordszintű növekedést ért el a harmadik generációs (UMTS) szolgáltatása előfizetőinek számában februárban: nettó 37 ezer előfizetőt szerzett a januári 2600 után.
Az eladások felfutását a cég a szolgáltatás vételére alkalmas és lassabban lemerülő mobiltelefonok megjelenésének tulajdonítja: a korábbi telefonok 55 órás készenléti idejét két feltöltés között 170-180 órára sikerült növelni.

A cég - piaci tőkeértékét tekintve Japán legnagyobb cége - februárban összesen 194 ezer új mobilelőfizetőt gyűjtött, néhány tízezerrel megelőzve vetélytársait, a J-Phone-t - a Vodafone japán egységét - és a KDDI Corp. mobilszolgáltatóját.

Az NTT DoCoMo kétszer is elhalasztotta az UMTS szolgáltatás elindítását, majd azt végül 2001. októberben a FOMA - (Freedom of Mobile Multimedia Access) nevű szolgáltatásával tette meg. A várt siker eddig elmaradt: most március végéig az NTT DoCoMo 320 ezer felhasználóra számít, az eredetileg elképzelt 1,38 millió helyett. A konszernnek nem csak a nagy befektetési költségekkel kell szembesülnie, hanem a lanyha érdeklődéssel is, ugyanis a szolgáltatás tartalma még csekély, ellenben sokba kerül, csakúgy, mint a készülékek.

Az NTT DoCoMo UMTS-szolgáltatásának hűvös fogadtatása volt Japánban, elsősorban a vételhez szükséges nagy, nehéz és drága mobiltelefonok és a telefonok működtetéséhez használt, a korábbiaknál gyorsabban lemerülő elemek miatt. A cég harmadik generációs hálózata Japánban jelenleg a lakosság 80 százaléka számára elérhető. A jövő márciusra 90 százalékos elérhetőséget ígér az NTT DoCoMo.

A cég az amerikai AT and T Wireless Services Inc. céggel együtt 2004. decemberig megkezdi harmadik generációs UMTS mobilszolgáltatását négy amerikai nagyvárosban, San Franciscóban, Seattle-ben, Dallasban és San Diegóban is. A kezdési terv jelentős elmaradás a két cég eredeti célkitűzéséhez képest: 2000 decemberében arról állapodtak meg, hogy 2003 júniusáig 13 amerikai nagyvárosban kezdik meg a W-CDMA 3G szolgáltatást.

Az NTT DoCoMo jelenleg a világon az egyetlen kereskedelmi UMTS-szolgáltató, amely a ma leggyorsabb elérhető technológiát, a W-CDMA-t alkalmazza. Az NTT DoCoMo pénteken 215 000 jenen zárt a tokiói értéktőzsdén, 8000 jennel, azaz 3,59 százalékkal olcsóbban, mint csütörtökön.

Kulcsszavak: NTT DoCoMo UMTS

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59