Feljelentés a volt informatikai kormánybiztosság tevékenysége kapcsán

MTI Sajtóadatbank, 2003. augusztus 26. 21:44
Hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) az előző kormány idején működő informatikai kormánybiztosság tevékenységének ellenőrzése nyomán - közölte Gál J. Zoltán a kabinet keddi ülését követően.
A kormányszóvivő budapesti sajtótájékoztatóján közölte: az ellenőrzés során feltárt adatokból nyilvánvalóvá vált, hogy az előző kormány a gyakorlatban "miként alkalmazta a klientúra-építést, a közpénzek milliárdos nagyságrendben történő kivonását az állami felügyelet alól".

A vizsgálat megállapította, hogy az ellenőrzés alá vont beruházások közül a Stumpf István kancelláriaminiszter közvetlen irányítása alá tartozó kormánybiztosság csak egyetlen olyan pályáztatást végzett, amely megfelelt a vonatkozó jogszabályi előírásoknak" - ismertette Gál J. Zoltán.

Szavai szerint az elkövetett jogszabálysértések rendkívül széles skálán mozogtak, például a közoktatásban dolgozó pedagógusok számára számítógép-használat, internet-hozzáférés és távoktatási csomag biztosítására indított pályázat esetében 7 ponton sértették meg a vonatkozó előírásokat.

"A pályázatok odaítélésénél elkövetett szabálysértések eltörpülnek azok mellett a 100 milliós és milliárdos ügyek mellett, amelyekre a Kehi-vizsgálat most szintén fényt derített" - tudatta a kormányszóvivő.

Beszámolt arról, hogy az In-Forrás Kht.-nak a Miniszterelnöki Hivatal 2002. december 31-ig több mint 1,1 milliárd forintot fizetett ki, részben jogellenesen.

Gál J. Zoltán megjegyezte: a közszolgálati rádiók és televíziók internetes sugárzási projektjére kötött szerződés alapján nyújtott 150 millió forintos támogatási összeg kifizetése több mint 7 hónappal előzte meg a szerződések alapján fennálló szolgáltatási kötelezettséget.

Kitért arra, hogy a MeH 150 millió forintot utalt át 2001. december 21-én a kht. azévi működési költségeinek fedezetére egy 2001. december 13-án létrejött, az előírásoknak nem megfelelő megállapodás alapján.

A kormányszóvivő szólt arról, hogy a kormányzati portál mintegy 1,5 milliárd forintos beruházása során is a piaci ár többszörösét fizették ki.

Gál J. Zoltán - a Kehi vizsgálata alapján - elmondta: az Euro Atlantic Rt.-vel kötött szerződést még a hivatalos eredményt megelőzően írták alá.

A jelentés megállapítja, hogy az Rt. 10 esetben jogszabályellenesen számlázta ki a kancelláriaminiszter által elmondott beszéd megírásának díját, ugyanis ez a tevékenység a megállapodásban nem szerepelt.

Gál J. Zoltán közlése szerint a Divatcsarnokot a Kincstári Vagyoni Igazgatóság összesen 1,8 milliárd forintért vásárolta meg 2001. július 19-én.

"A vásárlás az informatikai célelőirányzatból történt, mivel a tervek között e-csarnokká való átalakítás szerepelt" - mondta a kormányszóvivő, megjegyezve: a Divatcsarnok informatikai célú hasznosítása nem valósult meg, így az épület ma is üresen tátong, és folyamatosan amortizálódik.

Gál J. Zoltán közölte: Keller László közpénzügyi államtitkár feladata a szükséges intézkedések megtétele, illetve a személyi felelősségre vonás megindítása.

A Kehi jelentése napokon belül elérhető lesz az interneten is.
Kulcsszavak: KEHI MEH MeH politika jog IKB

Globális jelentőségű mérföldkőhöz ért a mesterséges intelligencia szabályozása

Hosszas jogalkotási folyamat lezárásaként a mai napon az Európa Tanács elfogadta a mesterséges intelligenciáról szóló rendelettervezetet, az EU Hivatalos Lapjában való közzétételtől pedig megkezdődik a visszaszámlálás a rendelet alkalmazásáig. A Deloitte szakértői összegyűjtötték, mit is tartalmaz pontosan a rendelet.

2024. május 22. 13:02

A Conrad és a TraceParts: B2B platform szinergia

Egyszerűsített fejlesztés, tervezés és kivitelezés: A Conrad termékkatalógusa mostantól a TraceParts-on is elérhető, lehetővé téve a CAD-adatok letöltését és a termékek megvásárlását egyetlen egérkattintással.

2024. május 22. 11:36

Fókuszban a világűr: a Széchenyi-egyetemen tartották a távközlési világnap országos konferenciáját

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei távközlés világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. Az eseményt 15. alkalommal rendezték meg a győri Széchenyi István Egyetemen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kiemelt támogatásával.

2024. május 22. 09:55

Adatvédelem a felhasználók igényeire szabva – így segít a Samsung Knox

Naponta akár több százszor is kezükbe vehetjük mobiltelefonunkat, így az eszközök olyannyira mindennapjaink részévé váltak, hogy még otthonunkat is ritkán hagyjuk el nélkülük. Hozzánk tartoznak, és az olyan robbanásszerű, új technológiák, mint az AI vagy a generatív mesterséges intelligencia rendkívül izgalmas lehetőséget kínálnak a készülékek felhasználására – kiszélesítve a lehetőségek tárházát. 

2024. május 21. 20:39

Autorun Organizer 5.40

Az Autorun Organizer segítségével az automatikusan induló programokat tetszés szerint tudjuk törölni vagy felvenni a rendszerben. Felkutatja és kilistázza az összes telepített alkalmazást, illetve a futó folyamatokat. A listába könnyedén felvehetünk saját elemeket is.

2024. május 21. 19:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17