Piacra lép az első 802.16a WMAN termék?

Zsadányi Pál, 2003. október 5. 18:10

A kanadai Redline Communication cég az idei októberi ITU telekommunikációs kongresszuson fogja bemutatni a 3,5 GHz-es, licencköteles sávba szánt rádiós városi hálózati (Wireless Metropolitan Area Networks – WMAN) kommunikációs eszközeit, amelyek akár 30 km-es körzet átfogására is használhatók, 70 Mbps, tehát szélessávú sebességgel.
Előzmények

A téma előzménye, hogy az IEEE 802.16 szabványok gondozásával foglalkozó csoportok már 2001-2002-ben készítettek ajánlásokat az eredetileg a 10-66 GHz sávokba szánt, szórt spektrumú, széles sávú összeköttetést nyújtó WMAN közegszabványokra, de a túl magas frekvenciasáv a gyártók számára nem volt vonzó. Ezért alakult egy a 2-10 GHz-es sávokra koncentráló 802.16a másik munkacsoport, amelynek a javaslatait végül – a többi 802.16-os javaslattal együtt – az IEEE 2003. januári kongresszusán elfogadták. A javaslat nyomán az Intel július végén már be is jelentett egy WMAN morzsát.

WiFi-konkurencia?

Az IEEE 802.11x közegszabványokon alapuló rádió-LAN-ok (WLAN), főként a WiFi konzorcium hatékony szabványosság ellenőrző szerepe folytán, rohamosan terjednek. Ezeket azonban főként beltéri célokra szánták. Ennek kiegészítője lehetne a 802.16-os közegszabvány csokor, ha a WiFi nem terjedne túl a saját hatókörén a gyakorlatban. De már rég túlterjedt.

75 km a Kékes-tetőn át

Nos, az Areco Systems Kft. már vagy 5 éve megoldotta egyik ügyfelénél, hogy egymástól 75 kilométer távolságban lévő telephelyeit is össze tudta kötni rádiós kapcsolattal, és csak a legegyszerűbb Wi Fi-kompatibilis eszközöket használta.

Fénykábelpótló?

A távoli telephelyek nagy sebességű összekötésére eddig a legjobb megoldásként üvegszálas technológiát ajánlottak a telekommunikációs szolgáltatók. A 802.16-os WMAN hálózatok ezen a téren hozhatnak áttörést, jelentősen olcsóbb árszinten. Ráadásul a rádiókommunikációban elterjedt összes hullámhosszon használhatók, ami lehetővé teszi a túlterhelt sávokból történő menekülést szabadabb sávokba. Az persze korlát, hogy elvi okokból nem készíthető olyan eszköz, amely a teljes, most már 2-66 MHz-es sávot át tudná fogni. A most használni tervezett 3,5 GHz-es, Európában e célra kijelölt sáv egyébként még nem olyan zsúfolt. A 30 kilométeres távolságot akár pont-multipont üzemmódban is ki tudja szolgálni, és talán még irányított antennák sem kellenek hozzá. A nagy távolságú WiFi összeköttetés – alacsonyabb megengedett sugárzási teljesítménye miatt – csak erősen irányított antennákkal megy.

Marad hely a WMAN-nak?

Nos, mint látható, már 5 évvel ezelőtt is volt megoldás nagyobb távolságok rádiós összekötésére, a WiFi eszközökkel. Időközben az 5 éve még csak 11 Mbps, de már akkor is szélessávúnak számító, 802.11x közegszabvány családba tartozó WiFi eszközöknek megjelentek a még nagyobb sebességű változatai is. A 11b szabvány duplex változata már 22 Mbps-t, a 11a és 11g szabványváltozat 54 Mbps-t, ezek duplex változata pedig már 108 Mbps sebességet tud nyújtani. Ez már ugyanúgy tud helyettesíteni egy telephelyek közötti gerinckapcsolatot, mint a még mindig csak készülődő 802.16x WMAN közegszabvány változatok bármelyike, azok jelenleg maximálisnak szánt 110 Mbps sebességéhez viszonyítva. Mivel a rendszergazdák, pedig nem örülnek újabb és újabb protokollok menedzselésének, ez további korlátozó tényező lehet a WMAN eszközök útjában. Persze ma a reklámzabáló informatikai főnököket esetleg hidegen hagyhatja a rendszergazdák sirámai, ha egy kereskedő elég agresszívan bombázza a céget. Reméljük, nem csak ez alapján fognak dönteni.

WiMAX Forum

Azért vannak, akik mégiscsak komolyan veszik a WMAN piac föltámadását. Ennek támogatására, a WiFi sikerén fölbuzdulva, meg is alakítottak egy WMAN szabványellenőrző érdekcsoportot, WiMAX néven. Ennek feladata lenne, hogy a piaci szegmensben helyet kérő gyártók termékeinek a szabványosságát, független fórumként, ellenőrizze. Továbbá segítséget nyújtson, mind a gyártóknak, mind az alkalmazóknak a 802.16x család alkalmazásához. A WiMAX egyelőre még szerveződőben van. Tesztelő módszereiket is most fejlesztik, és az első bevizsgálásokat csak 2004 elejétől ígérik, a legígéretesebb, 3,5 GHz-es, 5-6 GHz-es és 2,4 GHz-es sávokban. A kanadai cég első fecske WMAN eszköze tehát még ellenőrizetlen lesz.

Következtetés

A WMAN piac ugyan még csak épphogy föltámadóban van. Aki most indul, az az elsők közé lép a szakterületen. Egy jó Intel-kapcsolat például akár egy hazai céget is helyzetbe hozhatna. Ha komoly lendületet vesz ez a technológia, akkor a piacát is meg fogja találni. Pláne, ha nem csak gatyázás folyik, mint az UWB kapcsán. A fénykábeles gerinchálózati piac rovására.

Az egyik legígéretesebb szegmens a WiFi-WiMAX kombináció, tehát a WLAN-ok összekötése WMAN eszközökkel. Így egy vállalati rendszergazda, tetszőleges telephelyein, szinte egyforma szolgáltatásokat nyújthat, és elfogadható létesítési és kommunikációs költségekkel (különösen, ha a VoIP nettelefont is beveti, mint ahogy az egy amerikai egyetem WLAN hálózatán már megtörtént, a hallgatóknak sok pénzt megspórolva).

Egy teleház pedig akár egy egész környéket befoghat, fix és mobil szélessávú kombinációkkal. De a WMAN az államigazgatásban is új lehetőségeket tudna teremteni, csökkentve a kommunikációs költségeket.

Rádiós korszak?

Mindezeknek, persze, a földet, sőt a tengerek mélyét, üvegkábelekkel telezsúfolt kommunikációs cégek nem nagyon örülnének. De a fejlődést aligha gátolhatják meg. Ez a szellem már nagyon kibújt a palackból és nem is fér oda vissza. Reméljük, hogy a kommunikációs felügyeletek sem akasztanak közbe akadályokat, túlreagálva a kommunikációs cégek esetleges sirámait. Mert lehet gátolni, például, a nem licencköteles sávok használatát, időhúzással. Reméljük, nem kerül rá sor. Időben szóltunk.

Egyébként a kommunikációs cégek szolgáltatásait úgysem lehet kikerülni. Valakinek, valahol rá kell hordania a jelet a rádiós hálózatokra is! Nem pottyanhat minden az égből. És talán magnetoszféránk elektroszmogos beszennyezésével is csínján kéne bánni. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a földi élet elektromágneses környezetének állapota is kritikusan fontos. A végén Faraday-kalickákban kell közlekednünk?

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50