Jövőre érkeznek a 200 dolláros asztali DVD rekorderek

Tóth Kristóf, 2003. december 10. 13:22
Az asztali DVD rekorderek mostanság még túl sokba kerülnek ahhoz, hogy széles körben elterjedhessenek, azonban hamarosan több kínai és tajvani gyártó is előrukkol majd vadonatúj termékeivel, ami azt fogja eredményezni, hogy 2004-ben már nem lesznek ritkák a piacon a 200 dolláros DVD felvevők.
A DVD rekorder piac legnagyobb chipgyártó cégeiként nyilvántartott Philips Semiconductors és az LSI Logic vezetői úgy vélik, hogy a 200 dolláros DVD felvevők valamikor 2004 végén jelennek majd meg a kereskedelmi forgalomban, és rövid idő alatt nem csak az ázsiai régiót, hanem lényegében az egész világot meghódítják majd maguknak.

Az említett két nagyvállalat egyébként a napokban jelentette be azon második generációs DVD rekorder kontrollereit, melyek egyetlen tokozáson belül tartalmazzák a magas integráltsági fokú MPEG-2 enkódert, illetve dekódert, és fontos jellemzőjük, hogy mindössze 25 dollárba kerülnek. Jeroen Keunen, a Philips Semiconductors fogyasztói elektronikus eszközökkel foglalkozó részlegének a vezérigazgatója elmondta, hogy a cég legújabb chipje elsősorban abban különbözik a konkurens megoldásoktól, hogy a legfejlettebb 0,12 mikronos gyártási technológiák segítségével készül. Keunen elmondta, hogy a mikrochip első példányai a franciaországi Crolles-ban, egy az STMicroelectronics és a Motorola által is használt üzemben készülnek, később azonban már a világ legnagyobb szerződéses chipgyártó cégénél, a TSMC-nél fognak készülni, még pedig 300 milliméteres átmérővel rendelkező szilíciumszeletekből. Ismeretes, hogy a 300 milliméteres szeletekkel operáló gyártási folyamatok jelentősen olcsóbbak, mint a régebbi, még 200 milliméteres szeleteket használó eljárások.

Míg a Philips Seminconductors újdonságával kizárólag DVD+RW kompatibilis DVD rekorderek esetében találkozhatunk majd, addig az LSI Logic legújabb mikrochipje várhatóan számos különböző szabványú DVD felvevőben fellelhető lesz. Jim Fox, az LSI Logic egy vezetője elmondta, hogy a közeljövőben többek közt az Apex, a JVC, az LG, a LiteON, a Samsung és a Zenith is felhasználja majd az újgenerációs chipet.

Az In-Stat/MDR piackutató cég szerint, míg idén mintegy 4,4 millió darab DVD rekorder kerül forgalomba világszerte, addig jövőre 10 millió, 2005-ben pedig várhatóan már nem kevesebb mint 19 millió DVD felvevő talál majd gazdára.
Kulcsszavak: DVD DVD+RW

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36