Eddig tízen vették meg a 3G mobilszolgáltatás pályázati anyagát

MTI Sajtóadatbank, 2004. szeptember 28. 13:36
Eddig tíz társaság vásárolta meg a harmadik generációs mobilszolgáltatással (UMTS, 3G) kapcsolatos pályázati anyagot - közölte az informatikai és hírközlési miniszter kedden.
Kovács Kálmán elmondta: a három jelenlegi magyarországi mobilszolgáltató mellett további két-három szolgáltató, illetve négy-öt gyártó cég van a jelentkezők között. Az előzetes várakozások szerint hét-nyolc társaság jelentkezésére számítottak az UMTS-tenderen (Universal Mobile Telecommunitation System). Az ajánlatokat november 2-án kell beadniuk a cégeknek - közölte Kovács Kálmán.

A miniszter reményei szerint a jelentkezők száma a tízet lényegesen meghaladja majd, mivel a magyar infokommunikációs piac nemcsak az európai, hanem az ázsiai és az amerikai befektetők számára is vonzó területté vált. Kovács Kálmán emellett azt is elmondta, hogy az amerikai Qualcomm, illetve a kínai ZTE is érdeklődik magyarországi befektetések iránt, illetve ezek a társaságok jelezték, hogy ide telepítenének gyártást. A kínai vállalat elképzelései között szerepel az is, hogy Magyarországon egy regionális központot alakít ki.

Az informatikai miniszter szólt arról is, hogy az eszközgyártók mellett a mobiltartalom szolgáltatásban érdekelt szoftveres cégek is jelezték érdeklődésüket Magyarország iránt, így például a japán NTT DoCoMo is. A sajtótájékoztatón Debreczeni Sándor, a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsának a tagja elmondta, hogy a héten azon cégek számára, amelyek már megvásárolták az UMTS pályázati anyagot, egy konferenciát tartanak. A pályázat az előre eltervezett menetrend szerint zajlik, az ajánlatokat november 2-án kell beadniuk a cégeknek - tette hozzá Debreczeni.

Kérdésekre válaszolva Kovács Kálmán elmondta, hogy a készenléti szervezetek használatára tervezett zártláncú egységes digitális rádiótávközlési rendszer pályázati kiírása az eredetileg tervezettel szemben nem történik meg október elején. A miniszter szerint egyébként elképzelhető, hogy még az idén kiírják a tendert, de 30 napot mindenképpen csúszni fog az időpont.

A négy UMTS blokkra augusztus 31-én írta ki a pályázatot a Nemzei Hírközlési Hatóság (NHH), az eredményhirdetés december 1-jén lesz. A pályázat nyerteseinek a licencdíjon felül a frekvenciahasználatért külön éves díjat kell fizetniük. Az NHH a négy blokkot egyenként 15 évre írta ki, a pályázat egyebek mellett feltételül szabja, hogy a gyors adatátvitelt biztosító, harmadik generációs szolgáltatást a fogyasztók már 2006 januárjától igénybe vehessék Budapest tágan értelmezett belvárosában. A blokkokat elnyerő pályázóknak még az idén 5,5 milliárd forintot kell fizetniük első részletként. A teljes összeget a pályázatban nem határozták meg, ezt a szolgáltatóknak kell megajánlaniuk kétféleképpen: egyrészt fizethetnek a majdani szolgáltatás árbevételének arányában, másrészt egy fix összeget is felajánlhatnak az NHH-nak.
Kulcsszavak: IHM UMTS

Június 11-én ismét megérkezik Magyarországra a Startup Safari Budapest

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 21:39

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Bővíti a napenergia-kapacitást üllői gyártóüzemében a Lenovo

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 16:57

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38