Budapesten adott elő a Computer Associates biztonsági stratégája

forrás Prim Online, 2005. február 3. 16:34
Dr. Hannes Lubich, a Computer Associates biztonsági stratégája tartott előadást az IDC IT Security Roadshow tegnapi konferenciáján.
Dr. Hannes Lubich szerint biztonsági szabványok és bevált gyakorlatok - vagyis "best practice" eljárások - alkalmazásával lehetséges valamennyi kockázati területhez a megfelelő biztonsági szintet garantálni, megfizethető költségek mellett. Erre igen jó megoldást nyújt a BS-7799-es szabvány, amely hozzásegít ahhoz, hogy az egyes biztonságfelügyeleti folyamatokat és az ahhoz rendelt eszközöket a vállalat információ biztonságért felelős vezetői megfelelő módon átlássák és értékelhessék.

Dr. Hannes Lubich szerint az IT biztonság hallatán az emberek szinte kizárólag a működő IT rendszerek védelmére gondolnak, miközben a leggyengébb láncszem rendszerint az emberi tényező.

"A kívülről és belülről érkező támadási kísérletek az emberi mulasztások okozta biztonsági réseket igyekeznek kiaknázni. Ezért a "puha célpontok" elleni támadásokra, vagyis a szervezeti információáramlási folyamatokra és a felhasználók információkezelési szokásaira alapuló támadásokra kell manapság a leginkább felkészülni" - hangsúlyozta a CA Svájcért és Közép-Európáért felelős biztonsági stratégája.

"Jártam olyan cégnél, ahol a nyári gyakorlatukat töltő hallgatók szélesebb körű jogosultsággal bírtak, mint akár a cégvezető" - említette Hannes P. Lubich a struktúrák gyenge pontjainak illusztrálására.

A Computer Associates által alkalmazott BS-7799-es információbiztonsági szabvány az elmúlt évek során ISO szabvány lett, köszönhetően annak, hogy átfogó rendszerbe foglalja a szervezetre leselkedő külső és belső veszélyek elleni védekezést. Így nemcsak IT-biztonságra, hanem a biztonságot szélesebb kontextusban szemlélve, magára az információ biztonságra helyezi a hangsúlyt. Ez a megközelítés nem szoftver- és hardveralapú, ezért nem is lehet platformfüggő. A BS-7799 kijelöli az elérendő célt és eligazítja a vezetést a teendők között az adott informatikai, vállalati környezetben. Ez az eljárás megfelel a manapság jellemző tendenciának, hogy magas szintű biztonságot egyre olcsóbban kell úgy nyújtani, hogy krízishelyzet esetén a cselekvési idő is csak a töredéke a néhány évvel ezelőttinek.

Dr. Hannes Lubich szerint: "A CA eTrust biztonsági rendszere - szemben sok IT biztonsági termékkel - átfogó és jól átlátható biztonsági megoldásokat kínál, és jól alkalmazható a BS-7799-es szabvány szerint tanúsított környezetben. Azzal, hogy jól átláthatóvá válnak az információbiztonság kritikus pontjai, gyorsabb és határozottabb cselekvés válik lehetővé, kisebb humánerő felügyelet mellett. A felszabaduló emberi erőforrásokat pedig más vállalati feladatokra lehet összpontosítani."

  • Dr. Hannes Lubich 20 éve dolgozik az operációs rendszerek, a hálózati technológiák, a számítógéppel támogatott együttműködés, a biztonságfelügyelet és az IT-architektúra területén. Tíz éven keresztül a Svájci Szövetségi Technológiai Intézet kutatójaként és adjunktusaként az ő nevéhez fűződik a Svájci Tudományos és Kutatási Hálózat (SWITCH), valamint a Svájci CERT számítástechnikai vészhelyzet-elhárító csoport létrehozása és működtetése. Hét évig a Julius Baer Group svájci székhelyű nemzetközi magánbank informatikai vezérigazgató-helyetteseként dolgozott. 2003 közepe óta a Computer Associates Svájcért és Közép-Európáért felelős vezető tanácsadója és IT-biztonsági stratégája.
Tanulmányait a lausanne-i IMD-n, és a Philadelphia állambeli Wharton School of Management vezetéstudományi egyetemen végezte. Óraadó előadóként jelenleg is oktat a zürichi ETH-n. Tanácsadóként, és meghívott szakértőként több svájci, valamint nemzetközi szerv és bizottság (pl. az Info
Kulcsszavak: CA konferencia security IDC

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikusnak ítélték idén a Neumann Professzori címet

Ismét magyar Nobel-díjas kapta a BME és a Neumann Társaság által alapított Neumann Professzori címet: Krausz Ferenc fizikus az ultragyors lézertudomány területén elért tudományos teljesítményéért részesült a kitüntetésben. A fizikus által megalapozott tudomány a mikrochipgyártástól kezdve a daganatos betegségek diagnosztizálásáig számos területen hozott forradalmi változást. A kitüntetésre május 11-én került sor a Műegyetem Ünnepi Szenátusi Ülésén, ahol a díjat a BME rektora és a Neumann Társaság elnöke adta át.

2024. május 14. 09:53

Indul a K&H STEM pályázat: az IT hallgatók innovatív megoldásait várják

Technológiai pályázatot hirdet a K&H a hazai IT képzést nyújtó felsőoktatási intézmények hallgatói számára, hogy elismerje azon fiatal szakembereket, akik kiemelkedő szakmai, tudományos dolgozataikkal hozzájárulnak az új, innovatív megoldások kitalálásához és inspirációként szolgálnak mások számára. A közel 2 millió forint anyagi támogatást és szakmai projektmunkában való részvételi lehetőséget biztosító pályázatra alap- és mesterképzés kategóriákban, összesen 8 témakörben – köztük AI, fintech és felhőtechnológiában – lehet jelentkezni itt.

2024. május 6. 19:53

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

2024. május 1. 13:48

Jön a MI Expo! Kiderül, hogyan formálja át az iparágakat az AI

Vajon lesz értéke az emberi munkának az AI-korszakban? Milyen munkaerőt tud kiváltani az AI már 2024-ben? Hogyan változtatja meg a munkaköröket a technológiai forradalom? Ilyen és efféle kérdéseket fognak körbejárni a MI Expo előadói június 11-én a Lurdy Házban. A rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a kkv-k számára az iparágukat érintő legfontosabb változásokba.

2024. április 24. 13:11

Világdöntőben az ELTE programozói

A kontinensviadal bronzérmeseként az Informatikai Kar csapata képviselheti hazánkat az ICPC programozói versenyen 2024 szeptemberében Kazahsztánban.

2024. április 19. 09:44

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38