DMC-FX9 MEGA O.I.S. képstabilizátorral, 6 megapixel felbontással és 3x optikai zoommal

forrás Prim Online, 2005. július 20. 11:24
A Panasonic bemutatta vadonatúj Lumix modelljét, a DMC-FX9-et, amely a MEGA O.I.S. (optikai képstabilizátor) rendszerrel ellátott, stílusos és kompakt FX sorozat következő generációs modellje.

6 megapixel nagy felbontású CCD és LEICA DC lencse

A Lumix DMC-FX9 egy 1/2,5 colos, 6 megapixel felbontású CCD jóvoltából képes igazán nagy felbontású képek megörökítésére. A 3-szoros (35 mm-es filmes fényképezőgépen ez a 35 mm-105 mm tartománynak megfelelő) zoom arány 3 megapixeles képrögzítési üzemmódban akár 4,1-szeresre bővíthető, a 6 megapixeles nagy felbontású CCD középső részének használatával. Az objektívegység LEICA DC VARIO-ELMARIT lencséket tartalmaz. A 3 aszférikus lencse kombinációja magas optikai teljesítményt nyújt, miközben megőrzi a készülék kompakt méretét.

Kristálytiszta 2,5 colos nagy méretű LCD monitor

A 2,5 colos nagy méretű LCD monitor felbontása jelentősen (mintegy 180%-kal), 207 ezer képpontra nőtt, és a napsütötte kültéri fotózáskor is tökéletes megjelenítést biztosító Power LCD funkció segítségével sokkal tisztább képet eredményez. A nagy méretű, tiszta LCD-nek köszönhetően bélyegképformátumban is éles képek jeleníthetők meg - egyszerre legfeljebb 25.
MEGA O.I.S.: tiszta, éles képek a legbonyolultabb helyzetekben is

A MEGA O.I.S. (optikai képstabilizátor) - amely a Panasonic szerint minden digitális fényképezőgép számára elengedhetetlen, különösen azoknál a kompakt modelleknél, amelyeknek kisebb a stabilitása - az idei évben megjelenő teljes Lumix termékcsaládban megtalálható. Még a legkisebb kézmozgást is pontosan érzékeli a másodpercenkénti 4000 mintavételezés és kiegyenlíti a tiszta, éles képek megörökítése érdekében.

A MEGA O.I.S. 2 választható üzemmóddal rendelkezik. A "Mode 1" üzemmódban az O.I.S. lencse folyamatosan kiegyenlíti a remegést, míg a "Mode 2" üzemmódban az O.I.S. lencse csak a kioldó gomb megnyomásának pillanatában nyomja el a kézremegés hatását. Ebben az üzemmódban a lencse az adott pillanatban bármilyen irányba elmozdulhat, maximálisra növelve a funkció hatását, melynek eredményeképpen a kép a lencse közepéhez a lehető legközelebb kerül leképezésre, nagyobb felbontású képet eredményezve. Ebből eredően, mivel a MEGA O.I.S. elmosódástól mentes, gyönyörű képeket tesz lehetővé a hagyományos O.I.S. nélküli fényképezőgépekhez képest akár 3 fokozattal alacsonyabb zársebesség mellett is. Ezután egyszerűen készíthetők tiszta és gyönyörű képek még alacsony zársebességet kívánó helyzetekben is, mint például a beltéri portréfelvételeknél vagy a megvilágított téma éjjeli fotózásakor, illetve a makró üzemmódban készített képeknél.

Magas teljesítményű, alacsony energiafogyasztású képfeldolgozó logikai áramkör: a Venus Engine Plus

A DMC-FX9 a többi Lumix modellhez hasonlóan tartalmazza a sebesség és képminőség tekintetében egyaránt magas teljesítményt nyújtó Venus Engine Plus LSI-t. Sorozatfelvétel üzemmódban akár 3 teljes felbontású kép is készíthető. A funkció az általunk kívánt pillanatban indítható a független funkcióválasztó gomb (a gomb lejátszás üzemmódban "törlés" funkciót lát el) segítségével, lehetővé téve több egymást követő kép készítését, melyek közül később kiválaszthatjuk a legjobban sikerültet. A "korlátlan sorozatfelvétel" funkció pedig számbeli korlátozás nélküli fényképezést tesz lehetővé, az SD memóriakártya szabad kapacitásának határáig.

A Venus Engine Plus energiaigénye a Venus Engine II fogyasztásának mindössze 70%-a. Másrészről azonban az áramköri elemek nagy sűrűségű beültetése nagyobb méretű és teljesítményű akkumulátor alkalmazását teszi lehetővé. Mindkét paraméter az akkumulátor élettartamának megnövekedésével jár, így egyetlen feltöltéssel akár 270 felvétel készítése válik lehetővé.

Gyorsabb autofókusz és fejlett szolgáltatások

Az önműködő élességállítás (AF) módja a fotózási helyzettől függően választható ki: 5-pontos, 3-pontos, 1-pontos nagy sebességű, 1-pontos normál sebességű és Spot.

Habár a nagy sebességű AF közben tapasztalható képkimerevedés immár elhanyagolható, a gyorsan mozgó tárgyak megörökítéséhez kiválasztható az 1-pontos normál sebességű AF üzemmód is, amely élességállítás közben egyáltalán nem mutat semmilyen zavaró jelenséget.

Végezetül, az AF képességek gyenge megvilágítás mellett vagy akár éjjel történő működésének biztosítása érdekében a készüléken egy AF segédfény is megtalálható.

Magasabb minőségű mozgóképek

Egy újonnan beépített CCD, amely 9 képpontos kevert kiolvasási módszert alkalmaz, lehetővé teszi a másodpercenként 30 képkockából álló, VGA méretű, teljes képernyős mozgóképek készítését. Az új CCD sokkal erősebb fényességjeleket biztosít, ami nem csak méretében de fényességi szintjében is javítja a kép minőségét. Hang tekintetében a beépített hangszóró bárhol élvezetessé teszi a hanggal is rendelkező mozgókép-felvételek lejátszását a 2,5 colos nagy méretű LCD kijelzőn.

Egyszerűen használható jelenetválasztási módok a fotózási helyzetek szélesebb köréhez


A Lumix FX sorozat modelljei egy üzemmód választó tárcsával rendelkeznek, amellyel gyorsan és egyszerűen választható ki az adott helyzetnek legmegfelelőbb jelenet üzemmód. A DMC-FX9 az FX8 Portré, Sport, Tájkép, Éjjeli Tájkép, Tűzijáték, Party, Hó, Önarckép, Babafotó, Lágy Bőrtónus és Csendélet üzemmódjai mellett további 2 új üzemmóddal rendelkezik, így összesen 14 jelenet üzemmód segíti a fotóst a legkülönfélébb szituációkban. A "Babafotó" üzemmód megkönnyíti a fejlődés követését, mivel a gyermek életkora az előre beállított születési dátum alapján felkerül a képre, valamint a tárgy lágy fókuszálása maximálisra növeli a tisztaságot. A “Csillagos Égbolt" üzemmód a zársebességet akár 15, 30 vagy 60 másodpercre lassítja. A “Gyertyafény" képes elcsípni a gyertyával megvilágított helyszínek természetes színeit a meleg, hangulatos légkör károsítása nélkül. Mindkét helyzetet nagyon nehéz úgy megörökíteni, ahogyan azt az emberi szem látja, de ezek az üzemmódok segítik a fényképezőgépet, hogy minél jobban megközelítse a valóságot.

További hasznos funkciók a képek megjelenítéséhez

Az újonnan alkalmazott nagy méretű és felbontású LCD még parányi bélyegképek megjelenítését is lehetővé teszi. A normál 1 képes lejátszáson kívül lehetséges 9, 16 vagy 25 kép megjelenítése is a többszörösen felosztott kijelzőn. Ez megkönnyíti az SD memóriakártyán tárolt fotók közül a kívánt képek kiválasztását még akkor is, ha azok ömlesztve vannak tárolva.

A DMC-FX9-es szeptemberben kerül Magyarországon kereskedelmi forgalomba, várhatóan 119 990 Ft-os ajánlott bruttó fogyasztói áron.

Kulcsszavak: kamera Panasonic

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14