CommWarrior.C: a korábbiaknál veszélyesebb mobilvírus

forrás Prim Online, 2005. október 18. 17:08
Az F-Secure a CommWarrior egy új, szabadon terjedő változatát észlelte. Az F-Secure kutatói szerint ugyan még nem történt túl sok fertőzés, de a CommWarrior.C az eddig felfedezett legveszélyesebb mobilvírus.
A CommWarrior.C Bluetooth kapcsolaton és multimédiás üzeneteken (MMS-en) keresztül, véletlenszerű fájlnevekkel terjed, ahogy a korábbi variánsok is. A kártevő a mobilkészülék telefonkönyvében szereplő telefonszámokra MMS üzeneteket küld, ahogy az A és a B változat is tette. A CommWarrior.C azonban a korábbi módokon kívül újabb terjedési mechanizmusokkal is
rendelkezik.

A CommWarrior.C minden egyes beérkező SMS vagy MMS üzenetre automatikusan egy fertőzött MMS küldésével válaszol. Amikor a felhasználó elküld egy SMS-t, a kártevő ugyanerre a címre azonnal egy másik, fertőzött MMS-t küld. A CommWarrior.C által elküldött üzenetek olyan szöveget tartalmaznak, amelyet a kártevő a felhasználó készülékében tárolt SMS üzenetek közül véletlenszerűen választ ki. A CommWarrior.C ezenkívül bármilyen, a telefonhoz csatlakoztatott MMC kártyára felmásolja magát, így akkor is terjed, ha a fertőzött kártyát egy másik készülékbe helyezik.

Ahhoz, hogy a vírus megfertőzze a készüléket, a címzettnek - függetlenül a terjedés módjától - minden esetben el kell fogadnia és installálnia kell a vírus SIS fájlját, és el kell fogadnia az általános rendszerfigyelmeztetést, amely felhívja a felhasználó figyelmét, hogy egy nem
hitelesített alkalmazást akar telepíteni a készülékére.

Néhány telefonon a CommWarrior.C az operátorlogót a saját logójára cseréli, amely a "CommWarriorral fertőzött" (Infected by CommWarrior) feliratot tartalmazza. A kártevő ezenkívül a telefon böngészőjében megnyithat egy Oroszországban bejegyzett weboldalt is. A megnyitott honlap tartalmának egy részét az F-Secure mobil antivírusoldaláról, a mobile.f-secure.com-ról másolták ki a készítők.
Kulcsszavak: mobil vírus F-Secure

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50