A szétválás részletei a Graphisoft közgyűlésén

MTI Sajtóadatbank, 2006. június 15. 08:33
Az alaptevékenységként szoftverfejlesztéssel foglalkozó 20,985 milliárd forint saját tőkéjű Graphisoft Európai Részvénytársaság (SE) szétválasztásánál az igazgatóság a június 29-i rendkívüli közgyűlésen a jogutód Graphisoft vagyonmérleg-tervezetét 16,639 milliárd forint, míg a Graphisoftból kiváló Graphisoft Park SE mérlegét 4,346 milliárd forint saját tőkével javasolja elfogadni - közölte az igazgatóság a tőzsde honlapján.
A június 29-i rendkívüli közgyűlésen a tulajdonosok döntenek a társaság szétválasztásáról: arról, hogy a Graphisoftból váljon ki az ingatlanfejlesztésre alakuló Graphisoft Park SE. A társaság szétválásáról a részvényesek az április 28-i éves rendes közgyűlésén hozták meg az előzetes határozatot.

A rendkívüli közgyűlésén a részvényesek meghallgatják az igazgatóság beszámolóját az átalakulással kapcsolatos eddigi tevékenységről. Jóváhagyják a szétválással kapcsolatos vagyonmérleg- és leltár tervezeteket, döntenek a szétválási szerződés elfogadásáról és nyilatkoznak a jogutód társaságokban való részvételről.

A közgyűlés határoz a kiválással létrejövő és ingatlanhasznosítással foglalkozó Graphisoft Park SE igazgatóságának megválasztásáról és az új  társaság alapszabályának elfogadásáról is. A részvényeseknek határozniuk kell a jogutód társaságokban részt venni nem kívánó tulajdonosokkal való elszámolás kérdésében.

Minden egy Graphisoft részvényért egy Graphisoft Park részvényt kapnak a közgyűlés időpontjában tulajdonos részvényesek. Akik nem kívánnak részvényesek maradni egyik, vagy másik társaságban, azok az igazgatóság javaslata szerint a Graphisoft részvények után részvényenként 2,34 eurót, a Graphisoft Park részvényekért pedig 2,14 eurót kapnak.

A közgyűlés napirendjén szerepel a Graphisoft Park SE igazgatóságának felhatalmazása a cég részvényeinek a Budapesti Értéktőzsdére történő bevezetésének kezdeményezésére.

A Graphisoft korábban azt közölte, hogy az igazgatóság várakozásai szerint a szétválási eljárás, beleértve a részvények tőzsdei bevezetését is, 2006-ban befejeződik.

Az átalakítást azzal indokolták, hogy a cég tulajdonában lévő ingatlanportfolió fejlesztése külön finanszírozási forrást igényel. Ugyanakkor a befektetők szakosodása nem kedvez annak, hogy az alaptevékenységként szoftverfejlesztéssel és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokkal foglalkozó cég ingatlanfejlesztéssel foglalkozzon. Az igazgatóság a társaság szétválasztásától az aktív befektetői bázis bővülését reméli.

Az igazgatóság az előnyök mellett már korábban felhívta a figyelmet a kockázatokra is. Egy viszonylag alacsony tőzsdei tőkeértékű társaság két kisebb kapitalizációjú cégre válik szét. Az alaptevékenységet végző társaság saját tőkéje csökken. A Graphisoft jelenlegi pénzügyi stabilitását a nagy, jelzálogmentes ingatlanvagyon is támogatja.

A kiválást követően a Graphisoftnál az összköltségek közel kétharmadát kitevő készpénz és egyéb likvid eszköz maradna. A kiválás évi mintegy 100 ezer euró többletköltséget okoz, nem számítva a tőzsdei bevezetés várhatóan idén jelentkező egyszeri költségét.

A Graphisoft Park 82.354 négyzetméter földtulajdonon nettó 16.900 négyzetméter felépítménnyel rendelkezik. Az ingatlanportfolió értékcsökkenési leírással módosított bekerülési értékét az igazgatóság 24 millió euró értékben vette figyelembe, és a folyamatban lévő, valamint a tervezett projektek becsült további költségei mintegy 40 millió eurót tesznek ki. A Jones Lang LaSalle elemzői szerint a portfolió piaci értéke 38,5 millió euró. A Graphisoft alaptevékenységének értékelését a Raiffeisen Bank Rt. végezte el. A relatív árazási módszerrel történt számítás a szoftvertevékenység sajáttőke értékét - konzervatív megközelítésben - 55 millió euróra becsülte.

A Graphisoft Park az idén várható bevétele a bérbeadásból 3,2 millió euró lesz, jövőre 4,8 millió euró, 2008-ban 6,3 millió euró, 2009-ben pedig 6,8 millió euró. A tervek szerint 2008 végére körülbelül 40 ezer négyzetméter terület - iroda, raktár, parkoló - lesz bérelhető.

A Graphisoft igazgatósága által javasolt üzleti stratégia szerint az adózott nyereséget osztalékként kifizetnék, ami a számítások szerint a következő négy év során részvényenként 0,04 euróról 0,17 euróra emelkedik és hosszú távon 0,22-0,24 euró lehet.

Kulcsszavak: +céginfo Graphisoft

A világ 600 legjobb fiatal egyeteme közé került a Széchenyi-egyetem

Az 501–600. helyen szerepel a győri Széchenyi István Egyetem azon a ranglistán, amelyet a Times Higher Education (THE) május 14-én tett közzé a világ legjobb fiatal egyetemeiről. Az intézmény újabb sikere mögött erősödő kutatási teljesítménye, valamint szoros ipari és nemzetközi kapcsolatai állnak.

2024. május 15. 14:33

A FŐTAXI a Formula 1 Magyar Nagydíj hivatalos szállítópartnere

2024-ben immár 39. alkalommal rendezik meg a Formula 1 Magyar Nagydíjat. A Hungaroring Sport Zrt-vel kötött megállapodás értelmében a július 21-én tartandó viadal hivatalos és kizárólagos személyszállító partnere a legnagyobb múltú hazai taxitársaság, a FŐTAXI lesz. A megállapodás célja, hogy a látogatók és a partnerek egyszerűen és biztonságosan jussanak el a Hungaroringre és haza. 

2024. május 15. 12:59

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Protechtor Future Summit: Az AI exponenciálisan fejlődik, amire az emberi agy egyszerűen nincs felkészülve

Két borzasztóan aktuális és forró témáról beszélgettek neves és elismert hazai gondolkodók a Protechtor Future Summit üzleti és tech vezetőknek szóló inspirációs eseménysorozat tavaszi alkalmán. A mások mellett Király Júlia, Dr. Oszkó Péter vagy Dr. Tilesch György MI-szakértő nevével fémjelzett panelbeszélgetéseken a szakértők egyrészt a mesterséges intelligencia társadalmi igazságoságra és kultúrára gyakorolt hatását, másrészt az örök élet és a biológiai óra visszafordíthatóságának kérdését vizsgálták.

2024. május 15. 09:57

Ennek a mobilnak van a legjobb kamerája a DXOMARK szerint

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 09:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36