Konferencia a veszélyhelyzeti kommunikációról

Kovács Attila, 2007. szeptember 10. 15:25

2007. szeptember 10-11-én első ízben rendezik meg a Veszélyhelyzeti kommunikáció című konferenciát a Budapesti Műszaki Főiskola (BMF) Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának szervezésében, az NHH védnökségével. A téma egyre növekvő fontosságát az elmúlt években Magyarországon és a világ más országaiban bekövetkezett természeti, technológia, biológiai eredetű katasztrófák, veszélyhelyzetek és terrorista támadások indokolják. A két nap során a mintegy száztíz résztvevő egy plenáris ülésen (5 előadás), öt szekcióban (31 előadás), egy kerekasztal-megbeszélésen és egy külön fórumon (Tetra) kísérheti figyelemmel a konferencia eseményeit.

A Csókány Péter, az NHH biztonsági igazgatója elnöklésével megtartott plenáris ülésen elhangzott, hogy a BMF hagyományt kíván teremteni és minden évben szeretné megrendezni a konferenciát. A rendezéssel olyan fórumot kívánnak létrehozni, ami lehetőséget biztosít a katasztrófa- és veszélyhelyzetek kezeléséhez szükséges távközlési, informatikai, médiatechnológiai feladatok, valamint a kapcsolódó nemzetközi és magyar szabályozási kérdések, valamint a kormányzati feladatok felvetésére, és az egyes területeken érintett szakemberek eszmecseréjére. Kiderült, a konferencia szervezőinek és támogatóinak nem titkolt szándéka, hogy felhívja a közvélemény, az érintett szervezetek, valamint szakemberek figyelmét a téma rendkívüli aktualitására, és e területen a jelenlegi magyar valóságra.

Kovács Oszkár (GKM) az elektronikus hírközlés európai keretszabályozási súlypontjairól tartott előadásában megemlítette, hogy a közúti forgalomban megvalósítandó automatikus segélykérő szolgáltatással kapcsolatos kutatást épp most zárja le az EU. A gépjárműbe épített berendezéssel baleset vagy egyéb probléma estén automatikus segélyhívás-generálást hivatalosan először, ez év végétől Finnországban vezetik be. Az egységes EU-s bevezetésről egyetértési nyilatkozatot írnak alá, ennek jelenleg már 61 aláírójáról lehet tudni.

Sándor Csaba (MeH EKK Védelemszervezési Iroda) az Európai Kritikus Infrastruktúra Védelmi Programot (EPCIP) és annak tükrében a hazai elektronikus hírközlést mutatta be.

Solymos Péter (Magyar Telekom) bemutatta a T-Com hálózatát, külön kitérve a tartalékolt, védett rendszerek, kerülőutak kialakítására, a forgalomtorlódásra, forgalomirányításra, a segélyhívók (104,105, 107,  112) irányításában betöltött szerepre. Hangsúlyozottan mutatta be a hálózatfelügyeletet, annak szerepét, lehetőségeit vészhelyzet esetén.

Jusztin Tamás (GTS Datanet) prezentációjában áttekintette az alternatív távközlési szolgáltatók nézőpontjából a veszélyhelyzeti kommunikáció szabályozási környezetének anomáliáit. Foglalkozott az ágazati minisztérium e téren végzendő teendőit kijelölő, valamint a veszélyhelyzeti kommunikáció terén fealadattípusokat meghatározó, 2004. évi  rendeletekkel. Ezekből levezetve megállapította, a teendőket illetően eddig senki sem kereste meg a az alternatívokat, sem a hatóság, sem a kormányzat részéről. Az alternatívok nem tudnak a veszélyhelyzeti kommunikáció adatszolgáltatási rendszeréről. Nem tájékoztatták őket, ki és hogyan biztosítja a szükséges pénzeszközöket. A GTS Datanet eddig nem kapott konkrét feladatmeghatározást, illetve olyan iránymutatást, mit hogyan kell szolgáltatónak megvalósítania a veszélyhelyzeti kommunikáció terén. Továbbá: a helyi hurokátengedés, a nagyker/kisker szolgáltatások, a közvetítőválasztás kapcsán a veszélyhelyzeti szerepkörök szerintük tisztázatlanok.

A konferencia első napján a következő négy szekcióban folyt a munka: veszélyhelyzeti kommunikációs hálózatok; lakossági riasztás-segélykérés-tájékoztatás; szervezeti szintű kommunikációs megoldások; működésfolytonosság-adatvédelem.    

Kulcsszavak: Tetra konferencia

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezért egyre erősebb a felújított mobilok piaca

Erősödő újkészülék-eladások, a termékek hosszabbodó szoftveres támogatása és életciklusa, valamint a bevizsgált készülékek iránti növekvő bizalom is segíti Magyarországon a felújított okostelefonok piacának bővülését. A Rejoy.hu a távközlési világnap alkalmából gyűjtötte össze az aktuális trendjeit.

2024. május 18. 15:27

A Vodafone országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40 százalékán végez kapacitásbővítést, ami a hívásminőséget és a letöltési sebességet is jelentősen javítja. A hálózatfejlesztési programnak köszönhetően többek között Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Székesfehérváron és Nyíregyházán élvezhetik a szolgáltató ügyfelei a gyorsabb mobilinternetet. 

2024. május 15. 20:44

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59