Magyar Telekom, első háromnegyed év: 1,5 százalékkal kisebb eredmény

MTI Sajtóadatbank, 2007. november 9. 08:09

A Magyar Telekom Nyrt. (MT) 59,4 milliárd forint nettó eredményt ért el az első háromnegyed évben, ami 1,5 százalékkal kisebb az egy évvel korábbi 60,3 milliárd forintnál - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.

A nem auditált, konszolidált, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványnak (IFRS) megfelelő gyorsjelentés szerint a bevételek 2,7 százalékkal, 490,3 milliárd forintról 503,6 milliárd forintra nőttek az első kilenc hónapban az előző év azonos időszakához képest.

A kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizácó előtti eredmény (EBITDA) 2,1 százalékkal, 203,0 milliárd forintra nőtt, az EBITDA ráta pedig 40,3 százalék volt.

A jelentés szerint az év első kilnec hónapjában a mobil, az internet, valamint a rendszerintegrációs és informatikai szolgáltatásokból származó bevételek növekedése ellensúlyozta a vezetékes forgalomból és a TETRA szolgáltatásból származó bevételek csökkenését.

A KFKI csoport, a TSystems Hungary és a Dataplex konszolidálása 2007. első kilenc hónapjában 18,8 milliárd forinttal járult hozzá a csoport bevételeihez.

A montenegrói vizsgálattal kapcsolatos költségek - 3,7 milliárd forint - és végkielégítéshez kapcsolódó kifizetések és elhatárolások 8,2 milliárd forintos összege nélkül a csoport EBITDA-ja 214,9 milliárd forint volt, az EBITDA ráta pedig elérte a 42,7 százalékot.

A jelentés idézi Christopher Mattheisent, az MT elnök-vezérigazgatóját, aki úgy véli, a létrehozott új irányítási struktúra révén és a létszámhatékonyság növelésével hosszú távon is versenyképes lesz a vállalat. Az egyes ügyfélszegmensekre épülő új irányítási struktúrát 2008. elejétől vezetik be, a részletek véglegesítése folyamatban van.

A vezetékes szolgáltatások, a T-Com szegmens bevételei az év első kilenc hónapjában 230,7 milliárd forintot tettek ki, ami 2,5 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. Az EBITDA 93,2 milliárd forint volt, 3,9 százalékkal kisebb a bázisénál.

Az idén szeptember végén a szélessávú csatlakozások száma meghaladta a 680 000-et. Ugyanakkor az erős mobil-helyettesítés és a kábelszolgáltatók által támasztott verseny miatt a vezetékes vonalak száma csökkent, szeptember végén 5,3 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A T-Mobile szegmens bevételei 1,6 százalékkal 257,7 milliárd forintra nőttek, az EBITDA  9,5 százalékkal, 114,6 milliárd forintra nőtt. A mobilbevételek növekedését a nemzetközi mobilszolgáltatóknál elért magasabb hang alapú forgalmi bevételek, valamint az értéknövelt szolgáltatásokból származó magasabb bevételek okozták.

A T-Mobile Magyarország fajlagos forgalma 5,8 százalékkal, a 2006. első három negyedévi 139 percről 2007 azonos időszakában 147 percre növekedett. Az egy előfizetőre jutó havi átlagos árbevétel 4,8 százalékkal, 4793 forintról 4565 forintra csökkent, elsősorban az alacsonyabb átlagos percdíjak következtében.

A T-Mobile Magyarországnak 44,1 százalékos piaci részesedése volt a mobil piacon szeptember végén. A cég átlagos előfizetői száma egy év alatt 6 százalékkal növekedett. A szerződéses előfizetők aránya 2007. szeptember 30-ra az előző évi 33,9 százalékról 36,9 százalékra nőtt.

A T-Systems szegmens bevételei az első kilenc hónapban - a KFKI csoport és a T-Systems Hungary konszolidációjának köszönhetően- 31,3 százalékkal, 56,7 milliárd forintra nőttek. Az EBITDA 1,7 százalékkal, 11,561 milliárd forintra emelkedett.

Az első kilenc hónapban a tárgyi eszközök és immateriális javak bruttó beszerzésére fordított összeg 49,9 milliárd forint volt. A teljes összegből a T-Com szegmensre 22,0 milliárd forint, a T-Mobile szegmensre 24,5 milliárd forint jutott, amiből 8,7 milliárd forintot a mobil szélessáv fejlesztésére költöttek. A T-Systemsre 1,5 milliárd forintot fordítottak.

A Magyar Telekom csoport nettó adósságállománya 274,2 milliárd forintra nőtt, mivel az osztalékfizetések következtében emelkedett a hitelállomány. A nettó eladósodottsági ráta így a 2006. szeptember végi 26,4 százalékról 2007. szeptember végére 32,2 százalékra emelkedett.

A Magyar Telekom Nyrt. jegyzett tőkéje változatlanul 104,277 milliárd forint volt szeptember végén. A saját tőke egy év alatt 14,6 százalékkal, 512,7 milliárd forintra csökkent.

Az MT részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriájában kereskednek, a papír szerdai záró ára 920 forint volt. Az elmúlt 12 hónapban a részvény legmagasabb ára 1.073 forint, a legalacsonyabb pedig 880 forint volt.

Kulcsszavak: Magyar Telekom +mérleg

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjnyertes Samsung klímamegoldások az MCE 2024-en

A Samsung Electronics Air Conditioner Europe (SEACE) legújabb fejlesztéseivel és termékeivel vett részt a 2024-es Mostra Convegno Expocomfort (MCE) hűtés-fűtéstechnikai szakkiállításon. Az MCE kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a vállalat bemutathassa mind a lakossági, mind a kereskedelmi termék- és szolgáltatáskínálatát a HVAC+R*  területén, amelyeket a kényelem és az összekapcsolhatóság vezérel. A szakkiállításon a Samsung tovább erősíthette iparági pozícióját, a termékeket MCE Kiválósági díjakkal ismerték el, illetve a 2024-es Év Terméke díjat is elnyerte a vállalat.

2024. május 7. 10:24

Indul a K&H STEM pályázat: az IT hallgatók innovatív megoldásait várják

Technológiai pályázatot hirdet a K&H a hazai IT képzést nyújtó felsőoktatási intézmények hallgatói számára, hogy elismerje azon fiatal szakembereket, akik kiemelkedő szakmai, tudományos dolgozataikkal hozzájárulnak az új, innovatív megoldások kitalálásához és inspirációként szolgálnak mások számára. A közel 2 millió forint anyagi támogatást és szakmai projektmunkában való részvételi lehetőséget biztosító pályázatra alap- és mesterképzés kategóriákban, összesen 8 témakörben – köztük AI, fintech és felhőtechnológiában – lehet jelentkezni itt.

2024. május 6. 19:53

Elmaradnak a nemzetközi átlagtól automatizálás és AI terén a magyar cégek

A vállalatok többsége digitálisan még éretlen, ha a HR folyamatok automatizációjáról van szó – derült ki egy friss felmérésből. A munkavállalók azonban korántsem tartanak annyira az AI előretörésétől, mint gondolnánk: mindössze tíz százalékuk gondolja azt, hogy a mesterséges intelligencia ténylegesen veszélyeztetné az állását. A kutatás arra a kérdésre kereste a választ, hogy a technológia gyors ütemű változása mellett mire számíthatnak az álláskeresők, a munkavállalók és a munkaadók a közeljövőben. 

2024. május 6. 18:10

Növényvédelmi drónpilótaképzést indít a Széchenyi-egyetem, az ABZ Drone és a CloudIA

A Széchenyi István Egyetem, az ABZ Drone Kft. és a Cloud for Intelligent Airplace Zrt. (CloudIA) együttműködési megállapodást kötöttek, amelynek keretében növényvédelmi drónpilóta-képzést indítanak, először május végén. Az oktatás az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karon valósul meg, elérhetővé téve a legmagasabb szintű drónképzést a régió szakemberei számára.

2024. május 6. 11:50

Mitől lesz okos a jövő hálózata

A jövőben a megújuló energiaforrások arányát növelnék a legtöbben, 2030-ra pedig a digitalizáció és az energiaellátás zöldülése a legmarkánsabban megmutatkozó igény - derül ki az E.ON Hungária Csoport reprezentatív kutatásából. A vállalatcsoport felkészülve a jövő kihívásaira, az elkövetkező években 1 milliárd eurót tervez költeni áramhálózatának fejlesztésére Magyarországon és folyamatosan keresi és alkalmazza azokat a megújuló energia használatát segítő innovatív eszközöket, amelyek a hálózat stabilitását és rugalmasságát szolgálják.

2024. május 6. 10:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36