Ingóságok elektronikus árverésének szabályai

MTI Sajtóadatbank, 2008. január 7. 10:04

Az APEH közzétette honlapján az ingóságok elektronikus árverésének szabályait, amely egyebek mellett ismerteti az árverés menetét, a részvételi feltételeket, a licitálási szabályokat.

Az elektronikus árverésekre az idei évtől teremtett lehetőséget az adózás rendjéről szóló törvény módosítása. Bevezetésének célja az volt, hogy az árverésekre szakosodott szervezett csoportokat - amelyek olykor az erőszaktól sem visszariadva leverték az árakat, s így az adósoknak és az adóhatóságnak is jelentős kárt okoztak - visszaszorítsák.

Az adóhatóság tájékoztatójából kiderül: az elektronikus árverésekre az APEH internetes honlapjához kapcsolódó Elektronikus Árverési Felületen (EÁF) kerül sor. Az árverés a hirdetményben megjelölt kezdő időponttól számított nyolcadik nap 21 óráig tart.

A résztvevőknek regisztráltatniuk kell magukat az okmányirodában, ahol a központi elektronikus szolgáltató rendszer (KR) használatához szükséges egyedi azonosítót és titkos jelszót kell igényelni. Az ajánlattevők az árverés időtartama alatt sem az adóssal, sem a többi ajánlattevővel nem kerülnek kapcsolatba.

Az EÁF használata díjmentes, regisztrációs díj, vételárelőleg- vagy kauciófizetési kötelezettség sem az oldalt megtekintőket, sem az ajánlattevőket nem terheli. Az árverési vétel ugyanakkor illetékköteles, az illeték a vételár 10 százaléka, gépjárművek esetén a hajtómotor hengerűrtartalma alapján kell illetéket fizetni.

A minimumár a becsérték 50 százaléka - gépjárművek esetében a minimumár magasabb is lehet -, érvényes ajánlatnak az ezt elérő öt legmagasabb ajánlat minősül. Az érvényes licit legkisebb összege 1000 forint, 1 millió forintnál nagyobb kikiáltási ár esetén legalább 10 ezer forint, 5 millió forintnál nagyobb kikiáltási ár esetén legalább 20 ezer forint.

Az árverést az nyeri, aki a legmagasabb összegű érvényes vételárat ajánlotta fel. Azonos ajánlatok esetén a korábban megtett ajánlat nyer. Az árverési ajánlat nem vonható vissza. Ha a nyertes a vételárat nem fizeti meg, az árverést a következő legmagasabb ajánlatot tevő személy nyeri.

Nem célszerű azonban felelőtlenül licitálni, ugyanis ha a ki nem fizetett ingóságot alacsonyabb áron vették meg, mint amennyit a fizetést elmulasztó ajánlott, az utóbbinak meg kell fizetnie a vételárkülönbözetet (erre az adóhatóság határozattal kötelezi).

Kulcsszavak: APEH

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Lehet egyszerre mobil és otthoni az internet?

A mobiltelefon ma már szinte mindenki zsebében ott lapul, de a mobilozást lehetővé tévő technológia új értelmet ad az eddig vezetékkel elért otthoni internetezésnek is. Még nem szoktunk hozzá teljesen, de érdemes: nemcsak kábelen lehet otthon netezni, hanem mobilinterneten is, méghozzá úgy, hogy teljes értékű otthoni internetszolgáltatáshoz jutunk. Ez nemcsak azokon a helyeken jelent alternatívát, ahol a vezetékes internet nem elérhető, hanem önmagában is jár előnyökkel, főleg, ha 5G-mobilhálózatról van szó.

2024. május 8. 09:55

A Rakuten Viber itthon is bevezeti a hívószám azonosítást Android felhasználói számára

A Rakuten Viber, a privát és biztonságos üzenetküldés és hangalapú kommunikáció globális vezetője bemutatja új hívóazonosító funkcióját, amely nemcsak megvédi a felhasználókat a spamektől, de segítségével a felhasználók maguk dönthetik el, hogy mikor válaszolnak ismeretlen hívásokra. A hívószám-azonosító funkció mostantól Magyarországon is elérhető az Android-felhasználók számára, így ők is élvezhetik az ezzel járó hatékony spam-védelem előnyeit. A hívószám-azonosító funkciónak köszönhetően a Viber-felhasználók egy figyelmeztető üzenetet kapnak a Vibertől, amikor ismeretlen számról érkezik a hívás, amit a rendszer „biztonságosnak” vagy „potenciálisan spamnek” jelöl. 

2024. május 7. 20:30

Három hónapig díjmentesen használhatják az Apple Music alkalmazást az LG okostévék tulajdonosai

Izgalmas újdonságot mutat be okostévéin a zenestreaminget kedvelő felhasználók számára az LG Electronics (LG). A gyártó OLED modelljei és Dolby Atmos funkcióval*  ellátott QNED készülékei az első olyan okostelevíziók, amelyek támogatják az Apple Music Dolby Atmos-szal kiegészített térhatású hangzását (Spatial Audio with Dolby Atmos). A Magyarországon is e héttől elérhető, úttörő technológia lenyűgöző zenei élménnyel, a hangzásminőség új szintjével kecsegteti a hallgatókat.

2024. május 7. 19:26

Új jelölés lesz a fenntarthatóság ismérve

Új minősítési kategóriát hozott létre a Siemens az EcoTech megjelöléssel, amivel az iparban, az energiaelosztásban használatos termékeinek fenntarthatósági jellemzőiről ad átfogó képet. Segítségével a vásárlók könnyen megtalálják a számukra egyszerre előnyös és környezetbarát megoldásokat.

2024. május 7. 17:59

NMHH-kutatás: egyre többen választanak több streamingszolgáltatót

2023-ban is folytatódott a lekérhető filmszolgáltatások (streaming) használatának előretörése Magyarországon. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) éves fogyasztói felmérésének legújabb eredményei szerint a tavalyi év végén a 15 év feletti lakosság 41 százaléka nézett rendszeresen mozgóképes tartalmat valamelyik streamingszolgáltatónál.

2024. május 7. 16:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36