Start-cél győzelem a SOA-bevezetéseknél

Mészáros Péter, 2008. március 11. 13:02

Az Alerant Informatikai Zrt. és BCA Hungary új szolgáltatása, a SOA Start segítségével a nagyvállalatok saját környezetükre vonatkozóan vizsgálhatják meg egy lehetséges szolgáltatásorientált architektúra kialakításának céljait, ráfordítási igényét, s az induláshoz testreszabott SOA-bevezetési koncepciót dolgozhatnak ki.

Az elmúlt időszak bebizonyította, hogy a SOA-szemléletű nagyvállalati infrastruktúrák képesek választ adni az IT előtt álló új típusú kihívásokra. „Azt tapasztaltuk, hogy a legtöbb informatikai vezető elgondolkodik a SOA-szemléletű infrastruktúra kialakításán, nagyon fontosnak tartja, hogy megtudja, milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat ez számára – mondta a bejelentés kapcsán Darmai Gábor, az Alerant Zrt. technológiai igazgatója.” Ennek átlátása azonban nem egyszerű, hiszen a SOA éppen rugalmasságából és átfogó jellegéből adódóan nem határoz meg konkrét megoldásokat. Az igényeknek és az adott környezetnek megfelelően, a megoldások minden esetben eltérőek” – tette hozzá.

A SOA Start ebben a helyzetben nyújt segítséget a szolgáltatásorientált architektúra bevezetésén gondolkodó, illetve a döntést már meghozó vállalatok, intézmények számára. A szolgáltatást igénybe vevő cég rövid idő alatt, kis ráfordítással átláthatja, milyen előnyökkel járhat számára egy SOA-bevezetés, s átgondolhatja azt is, milyen megoldást válasszon. A SOA Start egy rövid, interaktív interjú- és workshopsorozatból áll, melyen az érdeklő cég SOA-bevezetésben érdekelt valamennyi területének képviselői részt vesznek. Az Alerant és BCA szakértői SOA-bevezetési tapasztalataik alapján alakították ki azt a módszertant, mely segítségével az érdeklődő cég szakemberei pontosan meghatározhatják mit várnak a SOA-tól, milyen utat válasszanak, s emellett megismerkedhetnek egy szolgáltatás- és folyamatorientált látás- és gondolkodásmóddal. A csapat megvizsgálja, melyek azok az üzleti és informatikai fókuszterületek, ahol a SOA-stratégia pozitív eredményt hozhat és áttekinti a kapcsolódó informatikai lehetőségeket. A közös munka eredményeképpen a vállalat képet kap arról, hogyan tudja meglévő informatikai eszközeit a leghatékonyabban újrahasznosítani, illetve elkezdheti egy hosszú távú SOA-roadmap, valamint egy, a bevezetést és működtetést biztosító SOA-szervezet koncepció kialakítását.

Szécsi Gábor, a BCA Hungary vezető tanácsadója
kiemelte: „Az új szolgáltatás elindításával célunk az IT- és üzleti oldal közötti párbeszéd előmozdítása volt. Sokszor tapasztaljuk, hogy az informatikai szervezetre nagy nyomás nehezedik a cégeken belül, s úgy érzik, egy SOA-típusú infrastruktúra megoldást jelentene, de nincsenek eszközeik ahhoz, hogy az üzleti oldal számára modellezzék, bemutassák a várható előnyöket és lehetőségeket. A SOA Start keretében egy közös gondolkodás, tervezés indulhat el.”

A SOA Startról bővebb információ a www.soastart.hu oldalon olvasható.

Kulcsszavak: Alerant SOA

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50