Számlázó programok a mérlegen

forrás: Prím Online, 2012. december 7. 11:25

Egy vállalkozás életében a számlázás a mindennapi működés része. Egy kötelező feladat, amit mindenki szeretne a legegyszerűbben és a lehető legolcsóbban megoldani, a törvényi előírások betartásával. Ezt az igényt próbálják kiszolgálni a különböző számlázó programok, amelyek közül egyre több ingyenesen is elérhető. De vajon valóban ingyenesek-e ezek a programok? Igaz-e ezekre is az „olcsó húsnak híg a leve” állítás? És felvehetik-e a versenyt fizetős társaikkal? A rEVOL Express Grátisz megjelenése alkalmából ezeket a kérdéseket járja körül a rEVOLUTION szakembere.

A számlázás a vállalkozás tevékenységének alapja. Számlázni szükséges. Ugyanakkor a kézzel írt számlák kora leáldozóban van. A kézi számlázás nehézkes; újra és újra fel kell vinni a partner adatait, számológéppel kell kiszámolni az ÁFÁ-t, a fizetési határidőt a naptárból kell kinézni, így jóval több a munka és a hibalehetőség is. A számla, mindezek mellett, befolyásolja a vállalkozásról kialakult képet. A kézzel írt, tépett szélű számla pedig közel sem a profizmusról árulkodik. Abban tehát nagy az egyetértés, hogy számlázó programra szükség van. Innentől kezdődik azonban a dilemma. Milyen programot válasszunk?

A számlázó program kiválasztásakor a következő szempontokat érdemes figyelembe venni:
-    Tudja-e azt, amit elvárunk tőle?
-    Könnyen, gyorsan kezelhető-e?
-    Tud-e kimutatásokat készíteni?
-    Megfelel-e a törvényi előírásoknak?
-    Milyen garanciát, terméktámogatást kapunk mellé, ez mennyi időre szól, és mit tartalmaz?
-    Hány számlát tudunk vele kiállítani?
-    Meddig lehet a programot használni?
-    Mennyibe kerül a terméktámogatás?
-    A programot fejlesztő vállalkozás mennyire megbízható?

„Az ingyenes számlázó programokról általában elmondható, hogy az alap programoknál is kevesebb funkcióval rendelkeznek, így például nem megoldható bennük több felhasználó kezelése, az előlegszámlázás, a vonalkód kezelése vagy épp az egyes vevőkhöz kapcsolódó alapértelmezett fizetési mód és a megjegyzések tárolása. A használati idejük általában korlátozott, de olyan programok is vannak, amelyeknél maximalizálva van a kiállítható számlamennyiség, vagy a program használata közben különböző hirdetések jelennek meg a felhasználó képernyőjén” – mondja Dr. Ransburg Beatrix, a rEVOLUTION kisvállalati üzletágvezetője. „Mindezen hátrányok ellenére az ingyenes programok nagy segítséget nyújtanak a kipróbálásban, a kézi számlázásról a számlázó programra való átállás során. Segítségükkel meg lehet tapasztalni a különböző funkciók előnyeit, hátrányait, segít a felhasználó tudatosságának növelésében, hogy amikor letelik az adott idő, tudja, mire is van pontosan szüksége.”

„Az ingyenes számlázó programok használatának legfőbb veszélye nem magukban a programokban, hanem a mögöttük álló cégekben rejlik. Nem mindegy ugyanis, hogy az adott programot ki kínálja. Vajon a következő törvényi változás életbe lépésekor is piacon lesz-e még az adott cég, és biztosítja-e továbbra is a program törvényi megfelelését? Ha igen, akkor mindezt milyen feltételekkel és milyen áron? Naponta tapasztaljuk, hogy az adóhatóság, ellenőrzés esetén az első dokumentumok között kéri be a számlázó szoftver törvényi megfelelőségi nyilatkozatát a szoftver készítőjétől. Az ingyenes program kiválasztásakor is érdemes tehát hosszú távon gondolkodni, és alaposan felmérni a piacot, hogy stabil, megbízható cégről van-e szó, számíthatunk-e arra, hogy szükség esetén rendelkezésünkre fog állni. Az is lényeges, hogy van-e továbblépési, fejlesztési lehetőség, az adott cég tud-e jobb, fejlettebb programot kínálni. Nem mindegy, hogy ez esetben teljesen új programot kell-e vásárolni, vagy bizonyos modulok megvásárlásával költséghatékonyan bővíthetjük a már meglévő programot” – mondja Dr. Ransburg Beatrix.

„A legegyszerűbb, fizetős számlázó programok ára nagyjából 5.000 – 10.000 Ft között mozog évente. Fő előnyük az ingyenes verziókhoz képest a magasabb funkcionalitás, valamint az időben és mennyiségben egyaránt korlátlan használat. A programok többsége rendelkezik demó verzióval, aminek a segítségével ki lehet próbálni az egyes funkciókat. A törvényi előírásoknak való megfelelést a programok fejlesztői garantálják az adott időszakban, és többségük nagy hangsúlyt helyez a termékek folyamatos fejlesztésére is. A rEVOLUTION évente legalább kétszer ad ki frissítéseket rEVOL Express számlázó programjához, ezen kívül a terméktámogatás érvényességi ideje alatt telefonos, e-mailes és chates segítségnyújtást is vállalunk ügyfeleink számára, ha valami miatt újra kell telepíteni a szoftvert, vagy megsérül az adatbázis.” – sorolja a fizetős szoftverek előnyeit Dr. Ransburg Beatrix. „A számlázó programok általában korlátlan ideig használhatók, akkor is, ha az ügyfél nem fizeti rá a terméktámogatást, ekkor azonban nincsenek frissítések és a fejlesztő cég nem tudja garantálni a törvényi megfelelőséget, sem pedig a megfelelőségi nyilatkozat kiadását.”

„A piaci igényeknek megfelelve, idén novemberben a rEVOLUTION is piacra dobta kedvelt számlázó programjának ingyenes verzióját rEVOL Express Grátisz néven, amit elsősorban azon vállalkozásoknak ajánlunk, akik most ismerkednek a számlázó programokkal, és a keresés illetve a döntés fázisában vannak. A Grátisz egy alap számlázó program, amely egy évre ad használati jogosultságot a felhasználóknak. Amennyiben az ügyfél meg van elégedve a programmal, a terméktámogatási díj befizetésével továbbléphet a korlátlanul használható számlázó programra és elérheti annak teljes funkcionalitását, vagy költséghatékonyan további funkciókat biztosító modulokat vásárolhat” – teszi hozzá Dr. Ransburg Beatrix.

„A saját fejlesztésű kisvállalati rEVOL Express programunk jelenleg több mint 20.000 egyéni vállalkozónál, mikro- vagy kisvállalatnál lát el számlázási és ügyviteli feladatokat. Ügyfeleink közel 90%-a szerint a rEVOL Express könnyebben kezelhető, mint az általa korábban használt számlatömb vagy más számlázó programok. Egy számla pedig akár 20 másodperc alatt kiállítható” – mondja saját termékükről Dr. Ransburg Beatrix. „A rEVOL Expressz Grátisz iránt most igen nagy érdeklődés mutatkozik. Bízunk benne, hogy az ingyenes verzió kipróbálása után mind több ügyfelünk dönt a nagyobb tudású, magasabb funkcionalitással rendelkező rEVOL Express bevezetése mellett!”

 

Kulcsszavak: számlázás Revolution

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36