A SCO 190 alkalmazottat bocsát el az eladás előtt

Zsadányi Pál, 2000. szeptember 8. 08:28
A SCO, a Unix forráskód jelenlegi gazdája, amely épp most adja tovább a Calderának, az ügylet lebonyolítása előtt még létszámleépítést hajt végre, figyelembe véve az új tulajdonos szempontjait. A dolgozókat kártalanítja és álláshoz segíti.
A létszámleépítés csak az eladott két részleget, a Unix szerver- és a szolgáltató üzletágat érinti, és mintegy 19 százalékos elbocsátást jelent. A Tarantella részleg állományát már korábban hozzáigazították a távlati koncepciónak megfelelő létszámhoz.

A SCO szerver és szolgáltató üzletágát a két cég (a SCO és a Caldera Systems) a Caldera Inc. nevű holdingba szervezi át. Még nem világos mindig, hogy ezek az önálló elszámolóegységek megőriznek-e a nevükben valamit a 20 éves marketing- és szakmai presztízs háttérrel rendelkező SCO névből, de nem valószínű. A SCO-ban maradó Tartantella részleg pedig már korábban ki akart lépni a cégből, Tarantella Inc. néven, de most ugyanezt névváltoztatással érik el, úgyhogy az igazi jogutód sem SCO néven fog továbbélni, ha a részvényesek vagy az állami szervek le nem szavazzák ezt a törekvést. Márpedig a Tarantella-hívek a cégen belül nagyon szeretnék elfelejtetni a vevőkkel a SCO nevet, mert az fékezte őket a piaci munkában, hiszen a SCO nevéről mindenkinek rögtön a Unix jutott az eszébe, és joggal.

A Tarantella egyáltalán nem konkrét operációs rendszerhez kötött technológia, hanem sokkal inkább az internetre született termék, amely képes heterogén operációs rendszeri környezetben működő, akár hagyományos technológiával megírt programcsomagok rendkívül egyszerű integrálására, hiszen ehhez csak az kell, hogy az alkalmazók egy böngészőn át kapcsolódjanak az alkalmazásszerverekhez. A technológia még ugyan fejlesztés alatt áll, és vannak konkurensei is (MS Windows terminálszerver, Citrix MetaFrame, sőt egy Lucent/Bell Lab megoldás is éledezik), ám már így is sikeres, főként a nagyobb cégek számára, de most kezdik lefelé méretezni, hogy a kisebb vállalkozások is élvezhessék az előnyeit. A Tarantellának nemrég került a piacra a Caldera linuxos változata, és a Calderával már fél éve megszületett a kooperációs megállapodás.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55