ATI Radeon chipek laptopokban

Kővári Ádám Kővári Ádám, 2000. november 15. 18:02
Ahogy azt már megírtuk, az Nvidia a Comdexen jelentette be a GeForce2 grafikus chip mobilgépekbe szánt változatát, a GeForce2 Go-t. Erre most válaszul az ATI Technologies Inc. ugyancsak a Comdexen bejelentette a Radeon chipre épülő mobil grafikus megoldásokat.
Az ATI a laptopgyártó cégeknek már leszállított néhány tesztpéldányt ezekből az új grafikus chipekből. Arról nem adtak hírt, hogy vajon az Apple is kapott-e próbadarabokat. A korábbi Rage 128-as technológiára épülő ATI Rage Mobility grafikus processzorok ugyanis elég népszerűek az Apple Computer cég PowerBook és iBook hordozható számítógépeiben.

˝A mi grafikus stratégiánk négy fontosabb pilléren nyugszik. Ezek a következők: asztali gépek, hordozható gépek, fogyasztói elektronikus eszközök, integrált eszközök - nyilatkozta Brian Hentschell, az ATI cég szóvivője. - Az ATI mind a négy felsorolt piacon nyerő szeretne lenni.˝

Az ATI a Radeont moduláris és skálázható terméknek fejlesztette ki, mondta Hentschell. "Ezúton először a high-end gépek piacát céloztuk meg, és ezután most, amilyen gyorsan csak lehet, a többi piaci szegmenst is el kívánjuk látni Radeon termékekkel."

A mobil gépekbe szánt eddigi Rage Mobility chip-ek nagyon elterjedtek a notebook-okban. A Mercury Research cég szerint a mobil számítógépek 57 százalékában üzemel ilyen ATI processzor. Az új RADEON mobil chip-ek is legalább ekkora népszerűségre számíthatnak majd, hiszen óriási teljesítményük mellett nagyon keveset fogyasztanak.

Az asztali gépek piacán jelenleg az egyik legnépszerűbb grafikuskártya a 32 MB DDR memóriás ATI RADEON. Habár még a 64 MB-os verzió sem veheti fel a versenyt a jelenlegi csúcs Nvidia termékkel, a 64MB-os DDR GeForce2 Ultra-val, az ára jóval kedvezőbb annál. Az ATI valószínűleg piacra dobja a 64 MB-os RADEON Mac-es változatát is, valamint az Nvidia is tervbe vette egy Mac-es GeForce2 Go kártya forgalomba hozatalát. A 3dfx pedig már régebb óta rendelkezik Mac-re fejlesztett Voodoo4 és Voodoo5 kártyákkal.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36