Új Pentium III-as IBM ThinkPad a Comdexen

Kővári Ádám Kővári Ádám, 2000. november 15. 17:34
A Comdexen az IBM Corporation bemutatta új, mobil Pentium III-as processzorra épülő ThinPad 240-es típusú laptopját.
Ez némiképp meglepetésként szolgált, mivel az IBM még júniusban bemutatott egy ultra könnyű ThinkPad 240-es notebook-prototípust, melyben a Transmeta cég 600 MHz-es Crusoe processzora üzemelt. Akkoriban az IBM vezetői kijelentették, hogy még az év vége előtt Crusoe processzoros notebookokat kívánnak piacra dobni. Az IBM azért kívánta a Transmeta termékeit használni, mert azok kevesebb fogyasztásuk miatt egy feltöltéssel hosszabb ideig működtethették a hordozható számítógépeket. A Crusoe processzorok januári bemutatása óta eddig olyan nagy cégekkel kötött üzletet a Transmeta, mint a Fujitsu, az NEC vagy a Sony Corp., mely cégek ultra könnyű mobilgépeikben alkalmazzák a Crusoe chipeket. Azonban az IBM két héttel ezelőtt bejelentette, hogy a transmetás terveiket eldobják, és a Crusoe chipek helyett inkább az Intel 500 MHz-es, mobilgépekbe szánt Pentium III-as processzorát fogják szerelni a ThinkPad 240-es notebookokba. Magyarázatként mindössze annyit mondtak, hogy ezek a Pentium III-asok is csak annyit fogyasztanak, mint a Crusoe-k.

Habár az IBM vezetői nem zárkóztak el attól, hogy a jövőben még megjelenhet Crusoe alapú hordozható számítógépük, azonban egyes források szerint erre nem sok esély van, mivel a cég nem tartja kielégítőnek a Transmeta termékek által nyújtott teljesítményt.

˝Marketinges kollégáinkat aggasztja a Crusoe processzorok által a különböző benchmarkokban nyújtott gyenge teljesítmény. Mi ennél többet várnánk el - nyilatkozta az IBM egyik munkatársa. - Úgy gondolom, ezzel nem csak mi vagyunk így, hanem a többi vezető cég is meggondolja, hogy elég-e számukra a Crusoe chipek teljesítménye.˝

Az IBM ThinkPadekben alkalmazott 500 MHz-es mobil Pentium III mindössze 0,5 wattot fogyaszt. A Comdexen néhány notebookgyártó (Dell, HP, Acer) már az új, 1 GHz-es frekvencián működő Pentium III-as processzorra épülő hordozható számítógépet is bejelentett. A 0,18 mikronos, mobil, 1 GHz-es Pentium III chipek nagyobb számban azonban csak a jövő év első felében várhatók.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36