A Rambus az Xbox jövőjét is fenyegeti?

Kővári Ádám Kővári Ádám, 2001. január 12. 23:06
A Mikroprocesszor Fórum meglehetősen éles hangnemben kezdte a harmadik évezredet. Az Intel kritizálása után most az Xbox került az "étlapra".
Néhány nappal ezelőtt az Intel háza táját már szó érte a Mikroprocesszor Fórum részéről. A Mikroprocesszor Fórum azért vette célba az Intelt, mert úgy gondolják, a társaság mostanában hibát hibára halmoz. Szerintük erre a legjobb példa az, hogy az AMD 1,2 GHz-es Athlon Thunderbird processzora szinte minden téren gyorsabb az 1,5 GHz-es Pentium 4-nél, a P4 arhitektúrájában lévő baklövésekről már nem is beszélve.

A Microsoft legújabb zászlóshajója, az Xbox játékkonzol szintén nem menekülhetett a fórum karmaiból. A készülőben lévő játékkonzolcsoda gyenge pontja a Mikroprocesszor Fórum szerint a DDR-SDRAM memória. Köztudott, hogy a Sonyval ellenben a Microsoft nem a Rambus DRAM, hanem a DDR-SDRAM mellett tette le voksát.

Ez már önmagában is probléma, amennyiben a Rambus szemszögéből nézzük a dolgokat. Azt viszont már szinte bizonyosan nem fogja lenyelni a pereiről híres Rambus, hogy a Microsoft a "gaz" Microntól szerezze be a szükséges DDR-SDRAM modulokat. A Micron, a Hyundai és az Infineon ugyanis nem fogadja el, miszerint a Rambus jogszerűen birtokolja a DDR-SDRAM technológia szabadalmát, éppen ezért jogdíjat sem hajlandó fizetni annak. A Rambus a három memóriagyártóval jelen pillanatban is perben áll az említett szabadalmak állítólagos megsértése miatt.

Azt, hogy a Microsoft miért pont a bizonytalan helyzetben lévő Micront tüntette ki bizalmával, nem nehéz kitalálni. A Micron név világszerte a minőséget jelenti a DRAM chipek között, ráadásul azok a gyártók, amelyek nem fizetnek jogdíjat a DDR-SDRAM modulok után, mint a Micron, jóval olcsóbban adják e termékeiket.

Mivel a Rambus DRAM memóriák drágák, hogy a Rambus cég fő technológiája ne legyen életképtelen, a DDR-SDRAM technológiát a cég az előbbi technológiánál jóval többért tette licencelhetővé. A cég ezzel elérte, hogy a DDR a Rambus DRAM-hoz dráguljon, eltüntetve a tátongó árszakadékot.

A theregister szerint az ügyet tovább komplikálja, hogy az Xbox Intel PIII chipet tartalmaz, a Rambus pedig határozottan kikötötte az Intellel aláírt szerződésében, hogy a processzorgyártó bizonyos ideig nem támogathat más memóriatípust, mint a Rambus.

Bár egyelőre nincs hír arról, hogy a Rambus a Microsoftot is célba vette volna, a Mikroprocesszor Fórum szerint a tény, hogy az Xbox megjelenésekor a Rambus-Micron per még javában folyni fog, valamint az említett körülmények miatt ez szinte elkerülhetetlen lesz.

Kulcsszavak: Xbox Microsoft Rambus

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36