Kvantumtechnológia: a Bosch célja, hogy a szenzorok segítségével vezető pozíciót töltsön be

forrás: Prím Online, 2023. október 14. 14:03

A kvantumtechnológiában hatalmas lehetőségek rejlenek, de ennek a potenciálnak a nagy része jelenleg még távoli álom. Az ezen a területen végzett tízéves kutatást követően a Bosch most azt tervezi, hogy a következő két évben az első kísérleti ügyfeleivel konkrét alkalmazásokon dolgozik együtt az orvosi és a mobilitási iparágakban. 

 

Orvostudomány: a Bosch kvantumszenzorai a jövőben életeket menthetnek.

Mobilitás: rendkívül pontos navigáció a levegőben, a földön és a vízen.

Miniatürizálás: a Bosch jelenleg a kvantumszenzorok chipekbe történő integrálásán dolgozik.

 

A 2022 elején alapított Bosch Quantum Sensing startupnál jelenleg mintegy 30 munkatárs foglalkozik ezzel. A Bosch becslése szerint az orvosi és mobilitási alkalmazások éves globális piaci potenciálja a következő évtized közepére mintegy 5 milliárdos nagyságrendet ér majd el. A technológia jövőbeli felhasználásának egyik példája az idegi impulzusokat rögzítő szenzorok a mesterséges végtagok szabályozásához, a betegek életminőségének javításához. „Az orvosi technológiában létrehozott kvantumszenzorok tökéletesen illeszkednek az »Életre tervezve« szlogenünkhöz. Célunk, hogy az évtized végére vezető szerepet töltsünk be technológiánkkal” – mondta el Dr. Stefan Hartung, a Bosch igazgatóságának elnöke.

 

 

Kicsi a bors, de erős: a Bosch élen jár a miniatürizálásban

 

Ami a méretet illeti, a technológiai vállalat máris dobogós: mérési pontosságát tekintve a Bosch kvantumszenzor prototípusa a jelenleg elérhető legkisebb. Kompakt kialakítása jelentős előnyöket kínál mindenhol, ahol szűkös a hely – például ipari alkalmazásokban, járművekben, repülőgépekben vagy akár kórházi sürgősségi osztályokon. Minél kisebb a szenzor, annál nagyobbak az előnyei: a kisebb szenzorok hordozhatóak, olcsóbb az előállításuk, így méretezhetőbbek. „Célunk a kvantumszenzorok miniatürizálása addig a pontig, ahol egy chipbe integrálhatók” – mondta Dr. Katrin Kobe, a Bosch Quantum Sensing szenzorainak kereskedelmi forgalomba hozataláért felelős munkatársa. Mindez további szenzoralkalmazásokhoz vezethet.

 

 

Kvantumszenzorok mint potenciális életmentők

 

Az orvostudomány terén a Bosch kvantumszenzorok életeket menthetnek a jövőben. A szív természetes mágneses terének mérésével és az egyszerű, hosszabb idejű mérések lehetővé tételével sokkal több adatot tudnak szolgáltatni, mint a mai elektrokardiográfia (EKG). Az EKG készüléket elektródákkal közvetlenül a bőrre helyezik, így ha elcsúsznak, a mérések pontatlanok lesznek. Ezenkívül vészhelyzetben az EKG-készülék felhelyezése értékes időt vesz el. A kvantumszenzorok ezzel szemben a ruhába vagy a matracba is beépíthetők. Ez nemcsak a sürgősségi osztályon gyorsítja fel a diagnózist, hanem az otthoni felügyeletet is egyszerűvé és pontossá teszi. A pitvarfibrilláció – az életveszélyes stroke, a szívelégtelenség és a demencia egyik oka – érintés nélküli korai felismerésének lehetősége most először válik lehetővé. A Bosch megoldásával a kvantumszenzorok segítségével történő korai diagnózis a legjobb esetben akár halálos kimenetelű stroke megelőzéséhez is vezethet.

 

 

Rendkívül pontos navigáció a levegőben, a földön és a vízen

 

Az orvosi technológia mellett a kvantumszenzorok a mobilitás területén is használhatók. Ennek egyik példája a navigáció. A globális helymeghatározó rendszer (GPS) érzékeny az interferenciára, míg a kvantumszenzorok ellenállnak a külső hatásoknak, mivel a Föld változatlan mágneses terének mérésével működnek. Ez rendkívül pontos navigációt tesz lehetővé a levegőben, a földön és a vízen. A technológia az elektromobilitás terén is további jelentős előnyöket rejt. A jövőben a kvantumszenzorok az elektromos áram mágneses mezőjének precíz mérésére, így az akkumulátor pontos töltöttségi szintjének meghatározására is használhatók lesznek. Az eredmény a hátralévő megtehető távolság megbízhatóbb meghatározása lenne, ami lehetővé teszi az utazások jobb tervezését.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50