Novell-per a Microsoft ellen

, 2001. október 5. 14:33
A Novell Inc. bejelentette, hogy Salt Lake City kerületi bíróságán eljárást kezdeményezett a Microsoft Corporation ellen, mert az az állami és szövetségi törvényeket sértő módon valótlan és félrevezető kijelentéseket tett a Novellről és annak termékeiről. A Novell intézkedéseket kezdeményez annak érdekében, hogy a Microsoft beszüntesse a minden alapot nélkülöző és félrevezető állításainak terjesztését, valamint hogy helyreigazításra, a jogsértő reklámozás beszüntetésére és az okozott károk megtérítésére kötelezzék a Microsoft céget.
A Microsoft valótlanságokra épülő és a Novell lejáratását célzó kampánya a szakmában sokak által a legmegbízhatóbbnak és legbiztonságosabbnak tartott hálózati operációs rendszernek, a NetWare 6-nak megjelenésére adott válasznak tűnik.

„Megítélésünk szerint Magyarországon ilyenre nem kerülhet sor, mert mint az minden bizonnyal sokak számára emlékezetes, 1997-ben a Novell Magyarország fellépett a Microsoft Magyarország minden olyan reklámja ellen, amely vitatható volt”, mondta Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója. „E fellépés következményeként a Novell Magyarország és a Microsoft Magyarország között megállapodás jött létre arra, hogy a Microsoft tartózkodni fog a magyar piacon a jogsértő reklámtól, tehát pl. az olyan reklámtól, amely akár a Novellt, akár más versenytársat mint céget vagy ezek termékét minősítené. Mivel a Microsoft mindez idáig tartotta magát ehhez a megállapodáshoz, ezért nem számítunk az amerikaihoz hasonló eset előfordulására Magyarországon.”

A Microsoft hamis kijelentéseit egy müzlisdobozhoz hasonló marketingkiadványban juttatta el sok Novell-vásárlóhoz az Egyesült Államok területén. A terméknév helyén “Microsoft Server Crunch”, a dobozon pedig a következő a Novellt érintő kifogásolt állítások szerepeltek:

“Mikor is jár le a NetWare szavatossága?”

“A Cambridge Technology Partners céggel történő egyesülés után a Novell a szoftverfejlesztés helyett a tanácsadásra koncentrál.”

“Olyan szerverplatformot használ, melyet a gyártó nem támogat teljes mértékben. Ez növekvő költségeket jelent, mivel a platform gyorsan elavulttá válik, és időrabló átalakításokra lesz szükség.”

“A kérdések és állítások minden alapot nélkülöznek és félrevezetők”, mondta Stewart Nelson, a Novell alelnöke. “A Microsoft a NetWare halálhírét költi, hogy félelmet és bizonytalanságot keltsen a Novell vásárlói körében, valamint elriassza a leendő vásárlókat attól, hogy Novell alapokra építsék rendszerüket. Az amerikai üzleti világ hozzászokhatott a Microsoft erőszakos üzleti stratégiájához, ezzel a kampánnyal azonban a Microsoft elvetette a sulykot. A Novell-lel, termékeivel és terméktámogatásával kapcsolatos állítások túlmennek az összehasonlító reklámok határain, és véleményünk szerint sértik az állami és szövetségi törvényeket.”

A müzlisdobozkampány nem az első próbálkozás, mellyel a Microsoft bizonytalanságot kíván kelteni a Novell vásárlóiban és a piacban. Ez év áprilisában a Microsoft egy cikket tett közzé az MSN Money Central-ban – mely azután felkerült a TheStreet.com webhelyre is –, amely a következőket tartalmazta: “A Novell nemrég bejelentette, hogy kilép a szoftverüzletből, és tevékenységét a hálózati tanácsadás és szolgáltatások területén folytatja.” A Novell felszólítására a Microsoft kénytelen volt módosítani az állítását.

A NetWare szavatossága nem jár le. A NetWare volt és marad továbbra is a Novell szoftvereinek zászlóshajója. A NetWare 6.1 és a további verziók fejlesztése már több mint egy éve folyik a háttérben. A NetWare az egyik legkorszerűbb hálózati platform, amely a Novell teljes támogatását élvezi, mind a korábbi, mind a jövőben bejelentett verziók esetében.

A tanácsadás a Novell üzleti tevékenységének fontos része volt a korábbi években is. A Cambridge Technology Partners felvásárlása nagymértékben növeli a Novell lehetőségeit az elektronikus üzletvitelt bevezetni szándékozó vásárlók igényeinek kielégítésében.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36