Comdex 2001

Kevés résztvevő, rengeteg újdonság

Zádori István, 2001. november 27. 19:11
A közelmúltban megrendezett Las Vegas-i Comdex Fall 2001 kiállítás hosszú évek óta a legkevesebb látogatót fogadta, pedig csak az Intel és az AMD olyan nagyszámú újdonságot mutatott be, ami komoly figyelmet érdemel. A bemutatott és bejelentett eszközök számát és érdekességét tekintve ráadásul az idei volt az egyik legizgalmasabb Comdex rendezvény.
A Comdexről ezúttal számos amerikai óriáscég távol maradt, elsősorban a szeptember 11-ei terrortámadás-sorozat, valamint a gazdasági visszaesés és az azzal összefüggésben álló PC-ipari mélypont miatt. Az ázsiai cégek közül azonban rengeteg olyan gyártó is részt vett a kiállításon, amely korábban még nem volt látható a Comdexen. Bár a külföldi cégek összességében túlsúlyban voltak az amerikai társaikhoz képest, az olyan óriáscégek, mint a Microsoft vagy a világ legnagyobb chipgyártójaként ismert Intel Corp. és fõ riválisa, az AMD idén is gondoskodtak arról, hogy a számítástechnika iránt érdeklődők egyik ámulatból a másikba essenek a bemutatott újdonságok láttán.

A bejáratnál komoly biztonsági ellenőrzésen kellett átesniük a látogatóknak

A Las Vegas Convention Centerben megrendezett esemény a kevesebb résztvevő cég miatt ezúttal 15 százalékkal kevesebb helyet foglalt, mint a tavalyi, amely a Sands Convention Centerben kapott helyet. A visszaesést Las Vegas is megérezte, a korábbi évek után az idén nem volt reklámfeliratokkal és plakátokkal kitapétázva minden egyes négyzetcentiméter, és a korábban ismeretlen "Rooms Available", azaz "szabad szoba" felirat volt olvasható mindenütt.

A lassuló gazdaság, illetve a PC-piac visszaesése ellenére Bill Gates, a szoftveróriás Microsoft elnöke azt hangoztatta a látogatóknak, hogy a technológia legszebb napjai még csak ezután fognak eljönni. A Comdex megnyitóján tartott beszédében Gates a Windows XP módosított változatára épülő Tablet PC-ket hozta fel például. A Tablet PC-koncepció tavaly került bemutatásra, az idei Comdexen azonban már számos cég, köztük a Compaq Computer, az NEC, a Toshiba, az Intel és az ACER már bemutatták prototípusaikat. A bemutatott eszközökből némelyik úgy nézett ki, mint egy túlméretezett PDA, de volt olyan is, amely egy apró notebook volt a billentyűzet fölé fordítható érintésérzékeny kijelzővel.

A Microsoft immár nevet is adott a Windows XP Tablet PC-khez fejlesztett változatának: Windows XP Tablet Edition. Gates elmondása szerint az eszközök tervezett kiadási ideje 2002 második fél éve. - Reményem szerint a jövő évben számos Comdex-látogató már Tablet PC-n fogja írni jegyzeteit - mondta Gates.

A Tablet PC egy olyan, könyvméretű hordozható számítógép, amelynek fő beviteli eszköze a toll. A Windows XP Tablet Edition fejlett kézírás-felismerő rendszere különbséget tud majd tenni a kézírás és a rajzok között, és a bevitt szöveg formázására is alkalmas lesz. A billentyűzetet, amely egyébként nem is minden eszközön lesz, ezért csak kivételes esetekben kell majd használni.

A Microsoft két nagy újdonsága az Xbox és a Tablet PC volt

A Microsoft-vezető a nemrégiben kiadott Windows XP operációs rendszerrel kapcsolatban elmondta, hogy a társaság a megjelenést követő két hét leforgása alatt 7 millió licencet adott el az operációs rendszerből, amelyből a kiskereskedelemben értékesített változatok az eggyel korábbi Windows-verzió több mint kétszeresét érték el azonos idő alatt.

Bill Gates természetesen nem hagyhatta ki az Xbox bemutatását sem a Comdexen. A Magyarországon és Mexikóban gyártott, november 15-én kiadott eszköz a Microsoft első próbálkozása a videojátékkonzol-piacon, és óriási érdeklődés kísérte a kiállításon. Gates néhány játék segítségével bemutatta, milyen egyszerű az Xbox használata, és milyen gyorsan bele lehet lendülni a játékba segítségével. A bemutató végén a Microsoft-vezető négy Xbox játékkonzolt ajándékozott az érdeklődőknek, nagy sikert aratva ezzel. A készülékek egyes székek alatt voltak elrejtve, és akik a négy kiválasztott szék egyikén ültek, nem bánták meg, hogy részt vettek az Xbox-bemutatón.

A chipóriások ezúttal is kitettek magukért

A világ legnagyobb chipgyártója, az Intel szintén több újdonsággal készült a Comdex kiállításra. A rendezvényen debütált többek között a társaság első DDR-SDRAM-támogatású chipkészlete, a Brookdale-D (i845D). A régóta várt chipkészlet kiadásával megnyílik az út az olcsóbb, ugyanakkor nagy teljesítményű Pentium 4-alapú számítógépek felé. A Legend Holdings Ltd. leányvállalataként ismert Legend QDI már be is mutatta első alaplapját, amely az Intel új chipkészletére épül.

A tajvani Soyo Computer a Legend mellett szintén bemutatta első Brookdale-D alaplapját, a SY-P4I Fire Dragont. A Legend, a Soyo, valamint a legtöbb nagyobb alaplapgyártó cég még december közepén elkezdi szállítani az új Pentium 4 alaplapokat, annak ellenére, hogy az Intel eredetileg csak a jövő év elején szerette volna kiadni a Brookdale-D chipkészletet. - Az Intel eredeti terveiben 2002 januárja szerepelt, de a társaság decemberre módosította az időpontot - mondta Bernard Lam, az Abit Computer marketingmenedzsere. - A társaság látja, hogy a piac a DDR felé tolódik, ezért előbbre hozta a megjelenést - tette hozzá.

A látogatók a hosszú séta után megfáradva akár 98%-os oxigénkeverékkel is felfrissülhettek; percenként 1 dollárért

Mivel azonban az Intel hivatalosan még nem jelentette be a chipkészletet, az óriáscég nem is igazán beszélt róla a Comdexen. Lori Brown, az Intel egyik szóvivőnője csak annyit mondott, hogy a társaság szokás szerint ez esetben sem nyilatkozik be nem jelentett termékekkel kapcsolatban. Lam azonban elmondta, hogy sikerült elbeszélgetnie néhány memóriagyártó cég vezetőjével, akik elmondták neki, hogy az Intel a jövőben egyre kisebb hangsúlyt fektet majd a Rambus DRAM-ra.

Az Intel-féle i845D a negyedik DDR-SDRAM chipkészlet lesz a Pentium 4 processzorhoz. A tajvani VIA Technologies, Silicon Integrated Systems (SiS), valamint ACER Labs. Inc. (ALi) cégek P4-DDR chipkészletei már korábban megjelentek. A VIA Intel-licenc nélküli P4X266 chipkészletére épülő megoldások után immár hamarosan kaphatóak lesznek a SiS645 és ALi Aladdin P4 chipkészletet alkalmazó Pentium 4-DDR alaplapok is.

A chipóriás másik fontos újdonsága a szupervékony "blade" szerverekbe szánt, rendkívül alacsony fogyasztású, 700 MHz-es Pentium III processzor volt. Az új szerverek a processzor kis fogyasztása, valamint minimális hőtermelése miatt rendkívül kis méretűek lehetnek, és az elektromos hálózatokat sem terhelik le áramfelvételükkel. Az új processzorra olyan megoldások épülnek, mint a Compaq Computer QuickBlade rendszere, valamint a HP PowerBar, de az IBM és a Dell is készül hasonló megoldással. A chip alapjában véve megegyezik a kisméretű notebookokban alkalmazott szuperalacsony tápfeszültségű Pentium III-asokkal, de egy speciális chipkészlet társaságában működik, amely 2 GByte memóriát tesz elérhetővé a chip számára, és támogatja az ECC (Error Correction Code - hibajavító kód) rendszert, amely az esetleges adathibákat hivatott kiküszöbölni a nagyobb megbízhatóság végett.

A Siemens biometrikus egere. Jelszó helyett az egér érzékeli az ujjlenyomatunkat

Az Intel 2003-ban fogja kiadni a Banias nevű processzort, amely egy kimondottan mobil alkalmazási területre szánt x86-os CPU lesz, rendkívül alacsony fogyasztás mellett, jó teljesítményadatokkal. A chip nem csak a notebookokba lesz ideális, hanem természetesen az ultrasűrű blade szerverekbe is, ezért a processzornak szintén lesz egy külön szerverváltozata is. A Banias még fejlesztési stádiumban van, ezért az Intel egyelőre nem ad ki túlzottan sok információt róla.

A chipóriás jelenlegi csúcsmodelljét, a 2 GHz-es Pentium 4-et a jövő év legelején leváltják a 130 nm-es csíkszélességgel készülő Northwood Pentium 4-változatok. A Northwoodról ezúttal nem derült ki túlzottan sok érdekesség, mivel a társaság korábban már ismertette a főbb tulajdonságokat. Hasonló a helyzet az Itanium utódjával, a McKinleyvel, valamint a Pentium 4 szerverváltozatával, a Xeonnal is.

Az Intel legnagyobb riválisának számító Advanced Micro Devices (AMD) hasonlóképp több érdekességgel és bejelentenivalóval érkezett a Las Vegas-i Comdexre. Ezek közül talán az egyik legfontosabb az 1,2 GHz-es Duron processzor megjelenése volt. A társaság költséghatékony Duron sorozatának legújabb tagja a 180 nm-es technológiával készülő Morgan processzormagra épül, 200 MHz-es rendszerbuszt használ, és 128, valamint 64 Kbyte első-, illetve másodszintű cachememóriát tartalmaz. Az új Duron minden bizonnyal átveszi a költséghatékony processzorok trónját az 1,2 GHz-es Celerontól, amely utóbbi CPU-hoz egyébként nem használhatóak a régi Pentium III/Celeron alaplapok, ezért nem is túlzottan népszerű megoldás.

A mobilszegmensben az AMD piacra dobta az 1,2 GHz-es Mobile Athlon 4, valamint a 950 MHz-es Mobile Duron processzorokat, amelyek az energiatakarékosság terén nem, árban és teljesítményben viszont annál inkább felveszik a versenyt az Intel-modellekkel. Az Intel jelenlegi leggyorsabb mobil Pentium III és Celeron processzorai 1,2 GHz, illetve 933 MHz órajellel működnek.

Egy látogató éppen virtuális röplabdát játszik

A költséghatékony megoldások mellett az AMD tartogatott néhány csúcskategóriás újdonságot is a látogatók számára. Az "étlapon" ezúttal az Athlon processzor 130 nm-es technológiával készített, Thoroughbred kódnevű változata, valamint az Athlon XP 2000+ szerepelt. A chipgyártó elmondása szerint a Thoroughbred Athlon processzorok még a jövő év első felében megjelennek a piacon, mind asztali, mind pedig szerver- és mobilváltozatban. A 130 nm-es technológiával tovább csökkenhet az Athlon processzorok magmérete, valamint az ezzel összefüggésben lévő ár, ugyanakkor tovább növelhetővé válik az órajel.

A Comdexen bemutatott Thoroughbred-alapú számítógép AMD 760-as chipkészlettel szerelt alaplapban működött 256 MB DDR-SDRAM társaságában. Az Athlon XP 2000+ egy VIA KT266A chipkészletes alaplapban működött. Az utóbbi processzor pontos megjelenési idejéről az AMD képviselői nem kívántak nyilatkozni. - A processzor megjelenésére már tényleg nem kell sokat várni - mondta meglehetősen szűkszavúan Catherine Abbinanti, az AMD egyik szóvivőnője. Az AMD jelenlegi leggyorsabb processzora, az Athlon XP 1900+ 1,6 GHz-en működik, és alig pár hete jelent meg. Az AMD mindkét mintapéldányt lezárt gépben mutatta be, ezért az új chipekről fényképfelvétel nem készült a kiállításon.

Főszerepben a DVD-k

A DVD-meghajtók lassan kezdenek beférkőzni az átlagfelhasználó PC-jébe. A hagyományos, kizárólag olvasásra alkalmas DVD-ROM meghajtók mellett azonban egyre inkább terjednek az egyelőre még borsos árú újraírható-megoldások is. Jelenleg némi problémát jelenthet a választásban a három különböző és egymással többé-kevésbé inkompatibilis újraírható DVD-szabvány, a DVD-RAM, a DVD-RW és a DVD+RW.

A Sony elnök-vezérigazgatója, Kunitake Ando egy Tablet PC társaságában

A DVD-RAM és DVD-RW meghajtók egy ideje már kaphatók a piacon, a DVD+RW azonban még újoncnak számít. A Hewlett-Packard Pavilion 9995 típusjelű számítógépe, amely már a társaság DVD+RW meghajtóját is tartalmazza, a Comdexen is bemutatásra került. A 2 GHz-es Pentium 4 processzorra épülő, 512 MB memóriával, valamint 80 GB-os merevlemezzel rendelkező számítógép november 18-án került forgalomba 1999 dolláros áron. A HP DVD100i DVD+RW meghajtója hamarosan külön termékként is a boltokba kerül. A HP mellett a DVD+RW szabvány másik nagy támogatója, a japán Sony is kiadott egy DVD+RW újraíró-meghajtót, amely azonban egyben egy CD-RW újraíró is. A DRU110A/C1 kombinált meghajtó még novemberben forgalomba kerül, ára pedig 600 dollár lesz. A meghajtókhoz használatos 4,7 GByte-os DVD+RW lemezek ára jelenleg 16 dollár körül mozog.

A Panasonic márkanevéről ismert japán Matsushita Electric Industrial Co. többek között egy Multidrive DVD-meghajtó prototípussal érkezett a Comdexre. Az eszköz képes írni a CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD-RAM és DVD-RW lemezeket, újraírja a CD-RW, DVD-RW és DVD-RAM médiákat, valamint olvassa az összes ismert CD- és DVD-formátumot. Az eszköz mintapéldányai januárban készülnek el, a tömegtermelés pedig nem sokkal később indul be. A Matsushita a meghajtót saját márkaneve (Panasonic) alatt fogja értékesíteni, ára pedig várhatóan 500 dollár lesz.

Hamarosan megjelenik a Handspring Treo

A Comdex látogatóit a PDA-gyártó Handspringgel kapcsolatban leginkább a Treo elnevezésű PDA-mobiltelefon kombó érdekelte. Mint Ed Colligan, a Handspring operációs vezetője elmondta, a felhasználóknak már nem kell sokat várniuk az eszközre, mivel az már januárban megjelenik az Egyesült Államokban, februárban pedig már Ázsiában lesz. - Reményeink szerint milliók fognak elkelni belőle a jövő évben - mondta Colligan.

A Treo hivatalosan még a múlt hónapban került bejelentésre, akkor még azonban csak annyit lehetett tudni, hogy az eszköz valamikor a jövő év elején jelenik meg. Colligan elmondta, hogy a Wavecom mobilkommunikációs magjára épülő eszköz fejlesztése 15 hónappal ezelőtt kezdődött. A Wavecom modul lehetővé teszi a Handspring számára, hogy a Treo méreteit rendkívül apróra szabja úgy, hogy eközben a mobiltelefon-egység minőségében nem kell kompromisszumokat kötni. A Treo kezdetben a hagyományos GSM-hálózatokon fog működni, egy későbbi szoftverfrissítés segítségével azonban a GPRS üzemmódot is ki tudja majd használni. - Ez egy rendkívül érdekes eszköz, még a GPRS nélkül is - mondta Colligan.

A Comdexen mutatták be a Nokia 9290 communicatort is

A Handspring mellett egy másik PDA-gyártó, a japán NEC első PocketPC 2002-alapú kéziszámítógépét mutatta be. Az elsősorban vállalati célra szánt apróság a MobilePro P300 típusjelet viseli, és egy 206 MHz-es Intel StrongARM processzorra épül. A hozzávetőleg egy hónapja bejelentett Microsoft operációs rendszerre épülő PDA 32 MB RAM, valamint 32 MB ROM memóriát tartalmaz, de ez a tárterület tovább bővíthető Secure Digital, illetve Compact-Flash modulokkal.

Kiéleződik a rivális drót nélküli technológiák harca

A felhasználók még csak mostanában kezdik alkalmazni az első drót nélküli hálózati szabványt, az IEEE 802.11b-t, de a társaságok máris kiélezett harcban állnak a leendő utód kifejlesztéséért. A Comdexen két rivális technológia adott hírt magáról: a 802.11a, amely 54 Mbps sebességével elődjének ötszörösére képes, illetve a 802.11g, amelynek fejlesztései jelenleg még kezdeti stádiumban vannak, cserében viszont kompatibilitást ígér a jelenlegi 802.11b-vel.

Az, hogy a két technológia közül melyik veheti majd át a 802.11b helyét, egyelőre bizonytalan. Ami viszont biztos, az az, hogy az Intel Corp., az Agere Systems és a Proxim cégek a kiállításon már ki is adták első 802.11a-alapú hálózati eszközeiket. A 802.11a rendszerek Európába a jövő évben kerülhetnek be, mivel az engedélyeztetés még várat magára. A 802.11a eszközök gyártói szerint a 802.11g-re nincs szükség, mivel a 802.11a már elkészült. Olyan nagy gyártók, mint a Cisco és a 3Com azonban úgy vélik, hogy kár sietni, az új eszközök elterjedése egyelőre úgyis várat magára, és könnyen elképzelhető, hogy a 802.11g ígéretesebb technológia lesz.

A Cisco elnök-vezérigazgatója, John Chambers beszédét egy, a világhálóval drót nélküli kapcsolatban lévő autó mellett mondta el

A Las Vegas-i Comdex Fall 2001 természetesen rengeteg egyéb érdekességet tartogatott a kiállítás látogatói számára. A rendezvény ezúttal nem vonzott annyi kiállítót és érdeklődőt, mint korábban, ennek oka azonban nemcsak a PC- és mobilipar mélyrepülésében keresendő, hanem a szeptember 11-ei eseményekben is, amelyek következtében az amerikaiak elkedvetlenedtek, és sokan félnek elmenni a nagy tömegeket vonzó eseményekre. A rendezők a fokozott biztonság érdekében a szokásosnál alaposabb biztonsági intézkedéseket vezettek be, ennek ellenére sokan mindenféle ellenőrzés nélkül jutottak be, és a biztonsági emberek sok esetben még a táskákat sem vizsgálták meg.

A következő Comdexre remélhetőleg visszatér az emberek kedve az ellátogatásra, az őket fogadó kiállítók pedig legalább annyi érdekességgel készülnek majd, mint az idén.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50