Megalakult az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. április 5. 12:53
Az alapító alternatív távközlési cégek (az Antenna Hungária, a BankNet, a BT Magyarország, az eTel, az Euroweb Hungary, a GTS-Datanet, a HungaroDigitel, a Novacom, a PanTel és a UPC Magyarország) megegyeztek abban, hogy a távközlési szolgáltatásaik nyújtásával kapcsolatos érdekeik hatékony érvényesítése és képviselete céljából egy új, önálló szakmai érdekvédelmi és érdek-képviseleti társadalmi szervezetet hoznak létre. Egybehangzó nyilatkozatuk alapján április 4-én megalakult az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete.
  • Az egyesület támogatja a távközlési infrastruktúra alapú verseny kialakítását, a hálózati és szolgáltatási monopóliumok megszüntetését. Az egyesület egyetért a jelentős piaci erővel rendelkező hírközlési szolgáltatók és az alternatív szolgáltatók viszonyára vonatkozó aszimmetrikus szabályozással és szorgalmazza ennek hatékony alkalmazását.
  • Az egyesület támogatja és szorgalmazza a hatékony távközlési versenypiac kialakítását és megerősítését. A hatékony verseny érdekében szorgalmazza az átlátható és ellenőrizhető árszabályozási elvek és költségmodellek valamennyi érdekelt részvételével történő kialakítását, a versenysemleges árképzés szoros hatósági felügyeletét, a felfaló árazás és az árprés alkalmazásának szabályozói eszközökkel történő megelőzését.
  • Az egyesület célja az információs társadalom megerősödése, különösen az internethasználat és a multimédiás megoldások elterjedése.
  • Az egyesület üdvözli Magyarország Európai Unióhoz történő csatlakozási folyamatát, ennek keretében szorgalmazza az unió távközlési és versenypolitikai jogszabályainak, elveinek, célkitűzéseinek a hazai szabályozásba történő átültetését, azok végrehajtását, illetve megvalósítását.
  • Az egyesület céljai elérése érdekében a hírközlési piacot érintő jelentős kérdésekről és jogszabály-tervezetekről - a tagok nemzetközi, különösen európai uniós szakmai tapasztalatainak felhasználásával - közös álláspontot alakít ki és tagjai számára hatékony érdekképviseletet kíván biztosítani szakmai fórumokon, kormányzati és hatósági szerveknél.
  • Az egyesület tagjai továbbra is aktívan szándékoznak tevékenykedni a már működő szakmai érdekegyeztető és érdek-képviseleti szervezetekben. Az új egyesület viszont mindemellett az alternatív távközlési szolgáltatók számára stratégiai jelentőséggel bír, mivel az főleg a hatékony versenypiac megerősödése garanciájának tekintett kérdésekre koncentrálja az erejét.
  • Az egyesület első közös fellépésként a távbeszélő piacon jelentős piaci erővel rendelkező távközlési szolgáltatók által készített referencia összekapcsolási ajánlatok (RIO) nyilvános megvitatását szorgalmazza és a Hírközlési Döntőbizottság által jóváhagyandó RIO szakmai tartalmával kapcsolatos közös érdekeket fogalmazza meg.

Az egyesület elnöke Törő Csaba, a PanTel Rt. vezérigazgatója, társelnöke Szathmári Géza, a GTS-Datanet Távközlési Kft. vezérigazgatója, az elnökségi tagjai Mátrai Gábor (UPC), Borbás Andor (eTel), Dobozi Péter (Antenna Hungária) és Ferenczi Gábor (BT Magyarország).

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50