Efficeon: A Transmeta nagy visszatérése?

Tóth Kristóf, 2003. augusztus 12. 23:07
[smallimage 1 left]Még az idei évben megjelenik a Transmeta következő generációs processzora, az Astro kódnevű magra épülő Efficeon, amelyhez a társaság komoly reményeket fűz a notebook és Tablet PC piacon.
"Az Efficeon drámaian megnöveli a sebességet, miközben több teljesítményhez kapcsolódó problémát is kiküszöböl" - mondta Mike DeNeffe, a Transmeta marketing igazgatója.

A chip kezdetben a mini-notebookokban, és Tablet PC-kben fog megjelenni, vagyis azon területeken, ahol a társaság Crusoe chipjei jelenleg is megtalálhatóak. Az Eficceon később, várhatóan a jövő év elején azonban a normál méretű, 12 - 14 colos kijelzővel rendelkező notebookok piacán is feltűnik.

A Transmeta helyzetét a közelmúltban megrendítette, hogy miközben a chipóriás Intel egyre nagyobb figyelmet szentelt a mobilchipek fogyasztásának csökkentésére, a társaság TM5800-as Crusoe chipje gyártástechnológiai problémák miatt nagyon sokat késett. A hosszas késések miatt a notebook-gyártók lemondtak a TM5800 Crusoe chipek alkalmazásától, ráadásul a chip teljesítménye a megjelenéskor már nem is volt megfelelő.

A társaság új Efficeon chipje azonban újból növekvő pályára állíthatja a társaság eladásait. A chip órajelenként 8 utasítás végrehajtására képes, ami jelentős teljesítménynövekedést eredményez a hasonló processzorokhoz képest, amelyek általában 3 utasítást dolgoznak fel órajelenként. Az Efficeon a Transmeta szerint 50 százalékkal gyorsabb a korábbi Crusoe chipeknél általános alkalmazások esetén, a multimédiás szoftvereket pedig 80 százalékkal gyorsabban futtatja.

A HyperTransport összeköttetést alkalmazó Efficeon 1 GHz fölötti órajelen fog debütálni. A chip teljesítményét az októberi Microprocessor Forum rendezvényen hozza nyilvánosságra a gyártó, a karácsonyi vásárlószezonra pedig már a mobtokban lesznek az Efficeon notebookok.
Kulcsszavak: Transmeta processzor

MRT Mixer 4.0

A különleges funkciókkal ellátott DJ program 4 hangfájl egyidejű lejátszásának és a köztük lévő hangok átfedésének lehetőségével, különböző hangeffektusokkal, valamint az egyes hangfájlok effektusainak szerkesztésével kiváló választás mixelt dalok készítésére.

2024. május 5. 16:39

Megváltás lehetne, a bankok mégis hadilábon állnak a mesterséges intelligenciával

A bankok mindössze 6%-a készített ütemtervet a mesterséges intelligencia tömeges méretű kiaknázására. Míg a banki alkalmazottak tárt karokkal fogadják az MI beépítését, a bankok nehezen integrálják azt.

2024. május 5. 14:17

HR és munkavállalói oldalról is kihívás az anyák foglalkoztatása itthon

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az országban körülbelül 300 ezer főnyi potenciális munkaerő áll rendelkezésre, bár ez a szám régiónként változó. A jelenlegi gazdasági helyzetben kiemelt szükség van a kisgyermeket nevelő anyák munkaerőpiaci reintegrálásának fokozott támogatására. 

2024. május 5. 13:01

K&H: Kate tiszta nyereség

Tavasztól a kis- és középvállalkozásokat is segíti Kate, a K&H digitális pénzügyi asszisztense. A mesterséges intelligencia-alapú megoldás egyetlenként az országban hangalapú utasításokat is megért és végrehajt, egyben felveszi a versenyt a legfejlett technológiákkal.   

2024. május 5. 11:59

Nagy a magyar cégek lemaradása a kisgyermekes anyák foglalkoztatásában

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az országban körülbelül 300 ezer főnyi potenciális munkaerő áll rendelkezésre, bár ez a szám régiónként változó. A jelenlegi gazdasági helyzetben kiemelt szükség van a kisgyermeket nevelő anyák munkaerőpiaci reintegrálásának fokozott támogatására. 

2024. május 5. 10:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55