3Com: behatolás-védelem, IP-telefónia a zászlón; első sikerek a hazai telco piacon

Kovács Attila, 2005. június 29. 14:32
A 3Com Magyarország gerinchálózati, végponti és hálózatbiztonsági berendezések és megoldások szállításáról írt alá keretszerződéseket a legfontosabb hazai távközlési szolgáltató vállalatokkal: a T-Commal, az Invitellel és az Antenna Hungáriával.
A szállítások megkezdődtek: az Antenna Hungáriához megérkeztek a 3Com legújabb, konvergens switch családjának, a 3Com 5500-asnak első berendezései, valamint útválasztók és végponti eszközök – jelentette be a cég mai sajtótájékoztatóján Lehner Tamás, a 3Com Magyarország ügyvezető igazgatója. A hazai vállalat eredményeiről szólva elmondta: az újjászervezett 3Com Magyarország egy év alatt kétszámjegyű növekedést ért el, és egyértelművé tette piacvezető pozícióját az eladásokban domináns Fast Ethernet szegmensben, miközben megőrizte vezető szerepét a desktop gigabites eszközök területén, ugyanakkor növelte részesedését a moduláris gerinchálózati berendezések területén.

A 3Com korábban szinte egyáltalán nem volt jelen a magyarországi távközlési szolgáltatók piacán. A T-Commal, az Invitellel és az Antenna Hungáriával most aláírt keretszerződések mellett a 3Com Magyarország az elmúlt időszakban már szállított gerinchálózati és más berendezéseket a Nemzeti Hírközlési Hatóságnak is. Hasonló megoldásokkal látta el az Argosz Biztosítót és más, kiterjedt LAN rendszereket működtető felhasználókat.

„Érzékelhetően növekszik a magyar piac igénye az IP-alapú telefónia iránt” –mondta Lehner, miközben bemutatta azt a SIP-es (Session Initial Protocoll) rendszer támogatására is képes 3Com IP telefonkészüléket, amely Magyarországon először a lélektani határ, 100 USD (árfolyam függvényében 20 ezer forint) alatti áron lesz hozzáférhető a következő hetektől kezdve. A 3Com Magyarország az elmúlt időszakban a kecskeméti Tomori Pál Főiskolán helyezett üzembe egy olyan, 50 felhasználós hálózatot, amely a hang és adatkommunikációt egy infrastruktúrába integrálja, takarékos telefonálást és egyszerűen menedzselhető távközlési rendszert tett lehetővé. A 3Com megállapodott a CBA-val arról, hogy annak új logisztikai központját is IP telefonalközponttal és végberendezésekkel szereli fel. A 200 mellékállomást tartalmazó hálózat integrált hang- és adatkommunikációját 3Com vezeték nélküli kapcsolat biztosítja.

A továbbiakban az igazgató arról beszélt, hogy 2005-ben – részben a nemzetközi tendenciákkal szinkronban, részben pedig a közszféra informatikai hálózatfejlesztését szorgalmazó, korábban meghirdetett állami pályázatok elmaradása miatt – megtorpant Magyarországon a 10/100-as kapcsolók iránt az elmúlt években dinamikusan növekvő kereslet. Míg 2004 első negyedévében Layer 2-es eszközökből 223 ezer új portot vásároltak, az idei év azonos időszakában alig 192 ezret. A 3Com a piac csökkenése ellenére tovább növelte értékesítési előnyét legnagyobb versenytársával szemben. A gigabites eszközök piacán ugyanebben az időszakban, ha lassan is, de folytatódott a növekedés: 18 ezer portról 25 ezer portra. A 3Com itt megőrizte meghatározó pozícióját.

Szabó Gábor, a 3Com közép-európai regionális marketing igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a világ egyik vezető hálózati eszköz és megoldásszállítója a hálózatbiztonsági piac globális vezető vállalatának, a TippingPointnak legutóbbi megvásárlása révén a régióban, ezen belül Magyarországon is megjelenik legkorszerűbb behatolás-védelmi eszközeivel. A 3Com végrehajtotta termék- és megoldás-portfoliójának korszerűsítését: több mint 250 új elemmel gazdagodott a 3Com termékválasztéka.

Új, vezeték nélküli IP-telefonok

A 3Com NBX IP telefonrendszerének (legújabb fejlesztés: NBX 5.0 ) és a Uniden cég telefonjainak ötvözete az ágazat első, kis- és középvállalatoknak kifejlesztett IP-alkalmazása. A 3Com Corporation és a Uniden America, a vezeték nélküli fogyasztói elektronikai termékek vezető gyártója, bejelentette, hogy megállapodást kötött a vállalati felhasználásra alkalmas, VoIP vezeték nélküli, többvonalas telefonok forgalmazására vonatkozóan. A most forgalomba hozott 3Com 3106C és a 3Com 3107C vezeték nélküli telefonok zökkenőmentesen csatlakoztathatók a 3Com NBX IP-telefonrendszerhez, teljes körű és költséghatékony IP-megoldást kínálva a vállalattulajdonosoknak. A Uniden vezeték nélküli technológiáját és a 3Com IP-telefonrendszerét tartalmazó többvonalas IP telefonok a fix egységtől akár 305 méter távolságról is működnek. A közös fejlesztés biztosítja a 3Com NBX IP-telefonrendszerével történő szoros integrációt, lehetővé téve több száz funkció mobil elérését. A 3Com NBX IP-telefonrendszer célja mindig is az volt, hogy költséghatékony, mégis korszerű jellemzőket tartalmazó megoldást kínáljon a kis- és középvállalatok számára. Ezt egészítették ki a Uniden vezeték nélküli telefonok terén szerzett tapasztalatával, így az ügyfelek biztosak lehetnek abban, hogy az üzleti kommunikációjuk szó szerint lépést tart velük.


A TippingPoint a 3Com egy részlege lett

Az akvizíció lezárultával a TippingPoint, a 3Com részévé válik, de elsődleges működési bázisa továbbra is a texasi Austin lesz. A TippingPoint szervezeti struktúrája változatlan marad, vezérigazgatója, Kip McClanahan – mostantól a TippingPoint részleg elnöke – a 3Com vezérigazgatójának, Bruce Claflinnek jelent.

Az új 3Com Switch 5500 család

A 3Com hét 10/100-as és öt különböző gigabites típust tartalmazó Switch 5500 termékcsaládja még nagyobb teljesítményt tesz lehetővé. A Switch 5500G Gigabit típusok robosztus Layer 2/3/4 kapcsolást, a bővíthető kapcsolók körében ma elérhető legnagyobb sűrűséget és teljesítményt, valamint egyedülálló rugalmasságot kínálnak: az áramellátás fejlesztésével elérhető a Power over Ethernet (PoE) szolgáltatás IP-telefonok vagy vezeték nélküli csatlakozási pontok támogatására. Ezen felül a 3Com szabadalmaztatott XRN technológiája révén nyolc kapcsoló egyetlen egységként kezelhető, teljesen elosztott kapcsolással és rugalmas kapcsolatokkal. A biztonsági jellemzők között szerepel a rugalmas, időalapú hozzáférés-ellenőrzési listákon és a média-hozzáférés ellenőrzésen alapuló RADIUS jóváhagyás, amely a TippingPoint karantén funkcióját egészíti ki.

A 3Com Switch 7700 termékcsalád bővítései

A két új ház, a 3Com Switch 7754 és 7757 bővíti a Switch 7700 termékcsalád funkcionalitását. A 4-es és 7-es csatlakozást egyaránt támogató, továbbfejlesztett 7700-as modelleket olyan vállalatok számára tervezték, amelyeknek a munkacsoportok összekapcsolhatóságához nagy sűrűségű, moduláris, 10/100/1000 Mbps-os kapcsolásra van szükségük. További szolgáltatásai a Power over Ethernet, az automatikus biztonság és a minőségbiztosítás a VoIP számára, rugalmassággal és a befektetés jövőbeli biztonságával ötvözve.

A 3Com TippingPoint karanténvédelme

A 3Com TippingPoint karantén zökkenőmentesen együttműködik a 3Com kapcsolóival a végpontok biztonsága és a vállalati értékek biztosítása céljából. Hálózat-alapú, nem igényel desktop számítógépet illetve szoftvert. A karantén a helyreállításig elszigeteli a fertőzött, vagy nem megfelelő PC-ket. A karanténba helyezést követően a fertőzött eszköz nem képes más belső rendszerek megfertőzésére. A karantén elveinek konfigurációja és a követendő intézkedések egyaránt rendkívül rugalmasak. A karantén elvei az adott behatolás-védelmi szűrők határértékei alapján állíthatóak be, és a végponti eszközök különböző csoportjaira testre szabhatóak. A karantén intézkedések magukban foglalnak egy helyreállító web oldalt a végfelhasználó számára, a port blokkolását, vagy a fertőzött host átirányítását egy karantén VLAN-ra.
Kulcsszavak: hálózat iptelefon 3Com-hu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50