A beteg gyermekek fájdalommentes vizsgálatát támogatja a Kürt Rt.

forrás Prim Online, 2005. december 9. 17:31
A Kürt mobil ultrahang diagnosztikai készüléket, véroxigén-szintmérőt, DVD-lejátszókat és játékokat adományozott a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinikájának. A berendezésekkel kritikus vizsgálatok fájdalommentessé válnak a gyermekek számára.
A több millió forint értékű adományt dr. Tulassay Tivadar, a kórház igazgatója, a Semmelweis Egyetem rektora és dr. Verebély Tibor professzor, osztályvezető orvos vette át dr. Kürti Sándortól, a Kürt Rt. elnökétől és Kmetty József vezérigazgatótól.

A vállalat életében már hagyomány a különleges mecenatúra. A cég és vezetői különböző nonprofit kezdeményezéseken keresztül segítik a tehetséges gyerekek képzését és az egészségügyet. Idén a KÜRT az I. számú Gyermekklinikának adományozott karácsonyra több millió forint értékben egy, a húgyhólyag ultrahangos vizsgálatára szolgáló BladderScan készüléket és egy Nonin 8500 típusú pulzoximétert, amely a véroxigénszintet vizsgálja. Az orvosi eszközök mellett DVD-lejátszókat, mesefilmeket és sok-sok játékot is átadott a cég a klinikának, amelyek a gyerekek gyógyuláshoz ugyancsak nélkülözhetetlen hangulat- és közérzetjavító szerepet hivatottak betölteni. A BladderScan ultrahangos készülék az első ilyen eszköz a kórházban, segítségével évente körülb elül 300 gyermeket lehet majd katéterezés nélkül, fájdalommentesen vizsgálni, részben műtétek előtt, részben a húgyúti típusú betegségeknél.

A Kürt Rt. megalapítása óta folytat tudatos mecénási és adományozó tevékenységet. Hogy a mecenatúra mennyire mélyen gyökerezik a Kürtnél, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az 1989-ben alapított vállalkozás az első üzleti évében - amikor még csupán 6 millió forint forgalmat mondhatott magáénak - egy gimnáziumot alapított csaknem teljes nyereségéből. A gimnázium azóta is igen sikeres, az egyetemekre nagy számban jutottak és jutnak be a Kürt Alapítványi Gimnázium diákjai.

A sikereken felbuzdulva a cég 1996-ban megalapította a "Hátrányos helyzetű, elsősorban cigány származású gyerekek oktatásáért" alapítványát a Veszprémi Egyetemen. Az alapítvány különlegesnek számít, mivel az adományozott pénzt nem az arra rászoruló gyerekek kapják, hanem a tanárok, akik eredményt érnek el a hátrányos helyzetű gyerekek oktatásában.

1997-ben az Aranyág Alapítványnak adományozott a Kürt 500 ezer forintot. 2002-ben a Kürt elnyerte az Informatikai és Hírközlési Minisztérium Innovációs Díját és az ezzel járó 500 ezer forint pénzjutalmat. A Kürt ezt az összeget a Veszprémi Egyetemnek ajánlotta fel, az alapítvány céljaira.
Kulcsszavak: adomány Kürt

Szemben a sztereotípiákkal: a nők, a tudomány jövőjének alakítói

Április negyedik csütörtökén az infokommunikációs szektor női szereplői előtt tisztelgünk. Az immár 15. éve ünnepelt Lányok az információ- és kommunikációtechnológiában (Girls in ICT) nemzetközi napja arra biztatja a fiatal lányokat, hogy merjenek nagyot álmodni és bátran helyezkedjenek el STEM*  vagy IKT**  szakmában. Idén a női vezetők és elengedhetetlen mentori szerepük kerül középpontba a világnapon, amely a Megoldások a holnapért résztvevőit is megihlette.

2024. április 27. 17:03

Keveset tudnak a magyarok az internetes tér veszélyeiről

Bár a honfitársaink szerint a közösségi média veszélyesebb a gyerekekre nézve, mint a tömegközlekedés, a 6-14 évesek harmada mégis rendszeresen használja a social mediát – derült ki egy friss, országos kutatásból. Az egyik leggyakoribb probléma az online térben a bántalmazás, ami akár minden 5. gyereket érinthet. A kitöltők harmada nem szokott a családjával beszélni az internetes tér veszélyeiről, pedig a tudatosítással a legtöbb ilyen helyzet megelőzhető vagy kezelhető lenne.

2024. április 27. 16:03

Minden 5. gyereket érintheti az online bántalmazás

Bár a honfitársaink szerint a közösségi média veszélyesebb a gyerekekre nézve, mint a tömegközlekedés, a 6-14 évesek harmada mégis rendszeresen használja a social mediát – derült ki egy friss, országos kutatásból. Az egyik leggyakoribb probléma az online térben a bántalmazás, ami akár minden 5. gyereket érinthet. A kitöltők harmada nem szokott a családjával beszélni az internetes tér veszélyeiről, pedig a tudatosítással a legtöbb ilyen helyzet megelőzhető vagy kezelhető lenne.

2024. április 27. 13:59

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50