IVSZ: adókedvezményt a high-tech iparnak

MTI Sajtóadatbank, 2006. június 9. 09:18
A tudásintenzív gazdasági szektornak feltétlen valamiféle adókedvezményt kell biztosítani, még akkor is, ha az államháztartási kiigazítás szükségessége miatt az általános adóreformot a kormány kénytelen elhalasztani - mondta Kovács Zoltán, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke csütörtökön a 7. Internethajón tartott előadásában Budapesten.
Az elnök utalt azokra a valószínűsíthető kormányzati lépésekre, amelyek nyomán a korábban tervezett adócsökkentések az államreform végrehajtása miatt 1-2 évet csúsznak.

A gazdaság növekedését biztosító high-tech iparág kis- és közepes vállalkozásai nem tudnák kivárni ezt az időszakot - mondta az elnök. Jelezte, hogy a szektor magyarországi cégei egyre kevésbé állják a versenyt a régióban az adóterhek miatt.

Kovács Zoltán az iparág gazdasági súlyát érzékeltetve azt közölte, hogy a gépkocsigyártók, illetve a biotechnológiai és az infokommunikációs vállalkozások adják az export 17-18 százalékát és 5-10 éven belül a munkahelyek jelentős részét.

Az elnök a lehetséges adókedvezmények között említette azt a Franciaországban bevált gyakorlatot, amely szerint a 10 évnél fiatalabb, kutató-fejlesztő cégek az élőmunka után nem adóznak.

Kovács Zoltán az államreform kapcsán szorgalmazta, hogy az ne csak létszámleépítést és az eszközbeszerzések visszafogását jelentse.

A hatékony szolgáltató államot csak úgy lehet létrehozni, ha az új struktúra modern informatikai megoldásokon alapul - mutatott rá az elnök. Hozzátette, hogy az IVSZ konkrét javaslatokat dolgoz ki a reformhoz a kormány számára.

Szavai szerint bizakodásra ad okot az ágazat számára, hogy a formálódó Nemzeti Fejlesztési Terv II.-ben az IVSZ által javasolt "vertikális-horizontális" megközelítés tükröződik. A dokumentumban egyrészt külön fejezet tartalmaz pályázatokat infokommunikációs célokkal, másrészt a többi fejezetben is előfordulnak közvetett módon ilyen jellegű tenderek.

Kovács Zoltán kedvező jelenségnek nevezte, hogy elindult az internetes tartalompiac konszolidációja, egyre gyakoribbak a befektetések ilyen célokkal. Nagy invesztíciókra példaként a nemrég csaknem 1 milliárd forint értékben elkelt, kapcsolatfenntartást lehetővé tevő WIW honlap sikerére utalt, ahova már 850 ezer ember regisztrálta magát.

Ma már egyre kevesebb médiapiaci vállalat engedheti meg magának, hogy ne rendelkezzen internetes portfólióval - vélekedett az elnök.
Kulcsszavak: IVSZ Internethajó

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Stratégiai összefogás az AWS és a Deloitte közt

Több éves, átfogó, stratégiai együttműködésbe kezdett a világ legnagyobb vezetési tanácsadó cége, a Deloitte, valamint a világ legnagyobb nyilvános felhőszolgáltatója, az Amazon Web Services (AWS). A kooperációjuk célja, hogy felgyorsítsák a vállalatok digitális transzformációját, az üzleti műveleteik felhőbe terelésével felkészítsék őket az egyre élesedő versenyre, valamint maximalizálják számukra a felhőalapú technológia üzleti előnyeit. 

2024. május 2. 16:07

Cégmarketing trendek – 2024. Legyünk jelen egyszerre mindenhol!

Legyünk ott mindenhol! Ez a jelszava mostanában a cégeknek. Mindenütt látszódni, hallatszódni kell, hogy a nagy kommunikációs zajban észrevegyenek. A PP Konferenciaközpont és a BKIK „Cégmarketing trendek – 2024 Legyünk jelen egyszerre mindenhol!” című, május 30-án megrendezendő hibrid konferenciájának előadói választ adnak arra, hogy hogyan juttassuk el üzeneteinket a vevőinknek a rendkívül felpörgetett, zajos online és offline térben 2024-ben.

2024. május 2. 12:59

Elkészült az egyedülálló hazai AI-kutatás

A mesterséges intelligencia térnyerése egyaránt kelt izgalmat és aggodalmat a cégvezetők körében. Vajon mekkora tudással rendelkeznek a mindent elsöprő technológiával kapcsolatban? Elkészült Magyarország átfogó AI&Leadership kutatása, hogy hiteles- és valós képet kapjanak egymásról is a vállalatirányítók.

2024. május 2. 11:36

Együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány, a Yettel és a CETIN

A magyarországi digitalizáció fejlesztését szolgáló együttműködést közös nyilatkozatban erősítette meg a kormány, a Yettel Magyarország Zrt. és a távközlési infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary Zrt. A megállapodásban foglaltak szerint a vállalatok 2024-2028 között legalább 72 milliárd forint értékű mobil hálózatfejlesztési beruházást hajtanak végre.

2024. május 2. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14