Az EU vizsgálja az Office ODF támogatása utáni helyzetet

Milkovits Gábor, 2008. május 22. 21:08

Miután a Microsoft Office valószínűleg egy év múlva támogatni fogja a nyílt forráskódú szoftvereken futó ODF dokumentumformátumot, az Európai Bizottság vizsgálja, hogy ez mennyiben jelent majd szélesebb választási lehetőségeket a felhasználóknak.

A lépést sokan egyfajta gesztusként értelmezik, amellyel a szoftveróriás elejét igyekszik venni annak, hogy elsősorban kormányszervek és civil szervezetek idegenkedjenek az Office-tól és a Windows operációs rendszertől azért, mert ha a Microsoft termékeit választják, kénytelenek teljes számítógépparkjukra azt telepíteni. Az interoperabilitás elvileg lehetővé teszi, hogy azok a társaságok és szervezetek, akik mondjuk a kedvezőbb ár miatt nyílt forráskódú szoftverek mellett döntöttek, a későbbiekben akár részlegesen is átállhassanak Microsoft szoftveres gépekre anélkül, hogy az együttműködésben és így a teljes rendszer működésében bármilyen fennakadás lenne. A Microsoft mintegy két éve kínál olyan programokat, amelyek átfordítják az ODF és az Office dokumentumokat, a beépített támogatás azonban nagy előrelépést jelenthet ehhez képest. Az Office 2007 jövő év első félévében kibocsátásra kerülő nagyobb frissítése után ugyanis akár arra is lehetőség lesz, hogy a felhasználók az OOXML helyett az ODF-et állítsák be alapértelmezett formátumnak a szoftveren.

Az EU illetékesei elsősorban azt vizsgálják, hogy a Microsoft hogyan valósítja meg mindezt a gyakorlatban: a teljes támogatás elvileg azt jelenti, hogy a felhasználók az Office mellett számtalan üzleti és nyílt forráskódú irodai alkalmazás közül választhatnak, hiszen az ODF dokumentumok gyakorlatilag mindenfajta platformon kezelhetők lesznek. Ebből pedig az is következik, hogy az irodai szoftvereket használók nem lesznek kénytelenek az Office-szal gyakorlatilag egyedül kompatibilis Windows operációs rendszerhez sem ragaszkodni, ez pedig további egészséges versenyt hozhat végre a szoftverpiacon. A nyílt forráskódú szoftvereket népszerűsítő csoportok éppen ezért nem bíznak száz százalékban a Microsoft döntésében, és most úgy tűnik, hogy az EB is szeretne teljes bizonyosságot a kérdésben.

Kulcsszavak: Microsoft Office OpenOffice

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Az elsők között vezette be Magyarországon a Diagon az SAP felhő alapú megoldásait

Bár a rendszerszintű felhős megoldásokat sok cég még óvatosan kezeli, a labordiagnosztikai reagensek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Diagon Kft. az elsők között vágott bele Magyarországon a valódi, felhő alapú fejlesztésbe, és vezette be az SAP újgenerációs vállalati rendszerét, az SAP S/4HANA-t, melynek bevezetését a Kontron Hungary Kft. végezte. Az elavult, szétaprózódott rendszer egységesítése sztenderdizált folyamatokkal, költséghatékonyan valósulhatott meg adatvesztés nélkül.

2024. április 29. 14:41

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14