Egyharmadával visszaesett az internetforgalom Svédországban egy új törvény nyomán

MTI Sajtóadatbank, 2009. április 6. 09:10

Óriási mértékben, harminchárom százalékkal csökkent Svédországban az aktív internetforgalom. Az ok: a kormány szigorú és személyiségjogi problémákat is felvető törvényt vezetett be az országban.

Az új törvény engedélyezte a szerzői jogokat birtokló különböző cégek (például lemezkiadók, könyv-, film- és szoftverforgalmazók) számára, hogy az internetszolgáltató cégektől megkapják a felhasználóik személyes adatait abban az esetben, ha olyan fájlmegosztó rendszereket használnak, mint például a torrent - olvasható a BBC honlapján.

Az állami statisztikák szerint Svédországban a teljes lakosság 8 százaléka használ rendszeresen fájlmegosztó szolgáltatásokat. Az egyik leghíresebb torrent-honlap, a The Pirate Bay is Svédországban található, és az ellenük zajló perben várhatóan április 17-én hirdetnek ítéletet.

A Netnod nevű svéd cég kimutatásai szerint az országból ki- és beáramló internetforgalom azt mutatta, hogy átlag 120 gigabyte/másodpercről, 80 gigabyte/másodpercre esett vissza a forgalom április elsején, amikor a törvény hatályba lépett.

Christian Engstrom, a svéd kalózpárt (SPP) vezetője úgy véli a visszaesést tényleg a törvény okozta, de ez csak időleges lesz. "Tényleg elképesztő visszaesésről számolhatunk be. Ugyanakkor a más országoknál előforduló hasonló esetek azt mutatják, hogy bár az ilyen drákói szigorral bevezetett törvények csökkentik az Internet-felhasználást, később visszaáll minden az eredeti kerékvágásba és az emberek ugyanúgy használják majd a fájlmegosztást" - hangoztatta.

"Az emberek egész egyszerűen megkeresik azokat a biztonsági beállításokat, amelyek segítségével nem találhatják meg őket, aztán folytatják onnan a letöltéseket, ahonnan abbahagyták" - tette hozzá.

Engstrom elismerte, hogy ezzel a törvénnyel pár fájlmegosztót sikerült elijeszteni, ugyanakkor összességében mégsem érnek el jelentős csökkenést a törvényhozók. "Több mint kétmillió fájlmegosztó (számítógép) van Svédországban, úgyhogy ha ezret el is kapnak, hogy példát statuáljanak, az az egyéni felhasználó szempontjából még mindig rendkívül csekély aránynak számít" - magyarázta.

A szerzői jogokat birtokló cégek képviselői viszont rendkívül elégedettek az új törvénnyel. Kjell Bohlund, a Svéd Könyvkiadók Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy míg eddig képtelenek voltak lépni a hasonló esetekben, most végre saját maguk kereshetik meg a felhasználók internetcímét. Az egyik ilyen üggyel már aktívan foglalkoznak is: egy fájlmegosztó ismeretlen "elkövető" 3000 hangoskönyvet osztott meg a szerverén, és az új törvényt latba vetve kötelezték az internetszolgáltatót, hogy adják ki az IP címét. "Két héten belül kiderítjük, kié az IP cím " - nyilatkozta boldogan Bohlund. "Ezután eldönthetjük, hogy bepereljük-e, követeljük, hogy álljon le, vagy esetleg ne csináljunk semmit."

Christian Engstrom "katasztrófának" nevezte a törvényt, nem csak a fájlmegosztók, hanem egész Svédország szempontjából is. "Az ilyen illegális esetek megítélése a rendőrség dolga, mivel az ő feladatuk, hogy a törvényt betartassák. Ezzel az új törvénnyel viszont magáncégek kezébe adtuk annak lehetőségét, hogy az állampolgárokat rendőrségi módszerekkel elkaphassák. A nyugati demokráciák egyáltalán nem így működnek."

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

360 fokos felmérést készített az IAB az influencerpiacról

Kik, milyen platformokon és hányan követnek ma influencereket? Mennyire tartják őket hitelesnek, és hányan vásárolnak terméket ajánlásaikra? Milyen típusai vannak az influencertartalmat fogyasztóknak? És a piaci szakemberek vajon mennyire látják hatékonynak az influenceres együttműködéseket?

2024. május 10. 20:41

Csúcstechnológiás cukormonitorozó rendszert vezet be itthon a magyar 77 Elektronika Kft.

A száz százalékban magyar 77 Elektronika Kft. új generációs, folyamatos cukormonitorozó rendszert vezet be itthon. A hazai piacon úttörőnek számító, magyar nyelven működő, egybeépített szenzor-távadó eszköz az eddiginél sokkal felhasználóbarátabb megoldást biztosít a diabéteszesek számára, amely a nap 24 órájában folyamatosan méri a szöveti cukorszintet. 

2024. május 10. 19:25

Toronyház nyolcszögletű prizma kialakítással és vízszintes elhelyezhetőséggel

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. 

2024. május 10. 17:44

Magyar szakember nyerte az International Loyalty Awards „Év Embere” díját

Kecsmár Zsuzsa, az Antavo Loyalty Cloud társalapítója és stratégiai vezetője nyerte idén a nívós „Év Embere” díjat a Dubaiban megrendezett International Loyalty Awards-on.

2024. május 10. 16:00

Az Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány elnyerte a Kyndryl Alapítvány támogatását

A Kyndryl Alapítvány, a Kyndryl filantróp ága bejelentette, hogy a magyarországi Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány egyike annak a hét országból származó 11 nonprofit szervezetnek, amelyek a Kyndryl Alapítvány első támogatási körében adományban részesülnek.

2024. május 10. 14:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36