Az audiovizuális szolgáltatások megfeleléséről tájékozódik az EB

MTI Sajtóadatbank, 2011. szeptember 2. 08:00

Levélben kért tájékoztatást az Európai Bizottság az Európai Unió nyolc tagállamától, köztük Magyarországtól az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv végrehajtásával kapcsolatban - közölte a brüsszeli végrehajtó testület.

A bizottság afelől kíván megbizonyosodni, hogy az összes tagállam nemzeti médiatörvénye minden szempontból megfelelően hajtja végre az említett uniós jogszabály rendelkezéseit. A 27 közül tizenhat másik tagállamhoz még márciusban intéztek hasonló megkeresést, Szlovénia és Lengyelország ellen már jogsértési eljárás van folyamatban az ügyben, Portugália esetében pedig a jelzett intézkedések bizottsági vizsgálata még nem zárult le.

Magyarország mellett ezúttal Ausztria, Ciprus, Észtország, Lettország, Litvánia, Luxemburg és Németország illetékes hatóságait keresték meg az uniós szervtől. Márciusban Belgium, Bulgária, a Cseh Köztársaság, Nagy-Britannia, Dánia, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Málta, Olaszország, Románia, Spanyolország, Svédország és Szlovákia kapott információt kérő levelet. Szlovénia ellen azért indított eljárást az EU, mert "mindeddig egyetlen átültető nemzeti intézkedésről sem tájékoztatta a bizottságot", Lengyelország pedig "csak részleges végrehajtásról számolt be".

A bizottság a közlemény szerint olyan területekkel kapcsolatban kért pontosítást a tagállamoktól, mint a származási ország elve és az audiovizuális szolgáltatásokat érintő joghatósági kérdések, az audiovizuális kereskedelmi kommunikáció (ezen belül többek között a termékmegjelenítés, a szponzorálás, a televíziós reklám és a távértékesítés), az irányelvből fakadó alapvető kötelezettségek (az azonosítási követelmények, a gyűlöletkeltésre és a hozzáférhetőségre vonatkozó szabályok, a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelménye, valamint a lekérhető szolgáltatások nyilvántartása), a kiskorúak védelme, az európai alkotások népszerűsítése, kiemelten jelentős események közvetítése ingyenesen fogható tévécsatornákon és rövid híradásokban, valamint a szabályozói együttműködés.

Tagállamonként eltérő, hogy a kért tájékoztatás mely területekre vonatkozik. Magyarországgal kapcsolatban Jonathan Todd szóvivő - a bizottság hétfői sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva - annyit fűzött hozzá, hogy a most szóban forgó kérdések "különböznek azoktól, amelyeket a bizottság ez év elején már sikeresen felvetett a magyar hatóságoknál".

Más forrásból az MTI úgy értesült, hogy a Magyarországhoz intézett levélben a származási ország elvével és az audiovizuális szolgáltatásokat érintő joghatósági kérdésekkel, az audiovizuális kereskedelmi kommunikációval, a kiskorúak védelmével, az európai alkotások népszerűsítésével, továbbá a kiemelten jelentős események közvetítésével kapcsolatos kérdések szerepelnek.

Közleményében a végrehajtó testület emlékeztetett arra: "az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv célja, hogy egységes piacot és jogbiztonságot teremtsen Európa televíziós és audiovizuális ágazata számára azáltal, hogy egyenlő versenyfeltételeket biztosít a határokon átnyúló sugárzott, valamint lekérhető audiovizuális médiaszolgáltatások számára, egyúttal előmozdítja a kulturális sokszínűséget, védelmet biztosít a kiskorúaknak és a fogyasztóknak, védi a tömegtájékoztatás sokszínűségét, és küzd a faji és vallási alapú gyűlöletkeltés ellen". Az EU tagállamai megállapodtak abban is, hogy a jogszabály rendelkezéseit 2009 végéig átültetik saját jogukba - emlékeztetett a bizottság.
Az Európai Bizottság a most megkeresett országoktól 10 héten belül várja a választ.
 

Kulcsszavak: média EU

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

55 felett is van szexting a közösségi médiában

Többet nyomkodják a Facebookot, mint amennyi időt tévénézéssel vagy családi programokkal töltenek, szeretik a podcasteket, kezdenek rászokni a TikTokra, sőt közel egyharmaduk volt már címzettje szexuális tartalmú üzenetnek a közösségi médiában – derül ki az 55 év feletti korosztályról a “Szeniorok a neten” elnevezésű online felmérésből, amelyet idén márciusban készített a BeSocial közösségi média fókuszú digitális ügynökség.

2024. április 30. 11:36

Közzétette első negyedéves pénzügyi jelentését az LG Electronics

Az LG Electronics Inc. (LG) 2024 első negyedévében 21,09 ezer milliárd dél-koreai von konszolidált árbevételt és 1,33 ezer milliárd von működési eredményt ért el. 

2024. április 30. 09:57

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Az Európai E-sport Szövetség tisztújításán magyar tisztségviselő is bizalmat kapott

33 tagország, köztük Magyarország részvételével, újra alakult az Európai E-sport Szövetség (EEF). Hazánkat teljes jogú tagállamként, a Magyar E-sport Szövetség (HUNESZ) nevében, Biró Balázs György, a szövetség főtitkára és Kis Balázs külkapcsolatokért felelős elnökségi tag képviselte.

2024. április 29. 18:05

2023-ban is tovább növelte nyereségességét az OXO Technologies Holding Nyrt.

Megjelent az OXO Technologies Holding Nyrt. 2023. évi tőzsdei jelentése. A beszámoló a cégcsoport sikeres gazdálkodását, növekvő nyereségességét és kezelt vagyonának dinamikus bővülését mutatja. 

2024. április 29. 16:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14