Napster: nem teljesíti a bíróság döntéseit?

FeriMesz , 2001. március 28. 22:02
Az amerikai lemezcégek azzal vádolják a Napstert, hogy nem teljesíti a legújabb bírósági döntést - ezért erősebb ellenőrzést szorgalmaznak.
Az öt legnagyobb lemezcég rá akarja szorítani a Napstert, hogy jobb szűrőszoftvert alkalmazzon a szerzői jogok által védett dalok ingyenes letöltésének megakadályozására - adta hírül a Bloomberg hírügynökség. A Napster visszautasította a kritikát. A közismert mp3-cserélgető hálózat képviselői szerint a lemezcégek inkább gátolják a jogvédett számok eltávolítását, ahelyett, hogy támogatnák azt.

"Kétséges, hogy a Napster technológiailag elavult szűrőivel bármikor is képes lesz-e eltávolítani a védett dalokat" - mondta az amerikai lemezcégek testülete, a RIAA. Majdnem minden olyan dal továbbra is elérhető, amely esetében a szövetség az ingyenes letölthetőség megszüntetését kérte. Sokkal hatékonyabb szűrőprogram alkalmazására van szükség a jelenlegi technológia helyett - ezt is tartalmazza a szerzői jogaikban sértett lemezcégek által az ügyben felelős Marilyn Patel bírónőnek intézett jelentés.

A Napster azzal vágott vissza, hogy a lemezcégek egyáltalán nem mutatnak együttműködő magatartást, inkább hátramozdítják a szűrést. A jelentés nem tesz ugyanis említést arról, hogy a lemezcégek nem bocsátották a Napster rendelkezésére az egyes dalok címeinek különböző írásmód-változatait. "Egyetlen lemezcég sem segítette munkánkat azzal, hogy ellátott volna bennünket akár csak egy jogvédett dal címvariánsaival is."

Ez a viselkedés ellentmond a bíróság rendelkezésének, amely szerint mindkét félnek gondoskodnia kell a dalok védelméről. Eddig még sűrűn lehetett találni védett dalokat a hálózatban - ha címük írásmódja kicsit eltért az eredetitől. Ezért minden egyes dal esetében szükség van az írásbeli variációkra ahhoz, hogy a keresőalgoritmusok hálójában valóban fennakadjanak a szerzői jogok által védett zenei anyagok.

A RIAA azt állítja, hogy sok olyan fájlról tudnak, amelyek szerepeltek az eltávolítandók listáján, mégis továbbra is ingyenesen letölthetők. "Akkor miért a bíróságnak küldik ezeket az információkat, miért nem nekünk?" - kérdezte Barry. "Három hete majdnem minden Napster-munkatárs azon fáradozik, hogy teljesíthessük a bíróság feltételeit. Mostanra sikerült 275 ezer dalt és 1,6 millió fájlnevet letiltanunk. A hatékony blokkoláshoz folyamatos, ismétlődő intézkedésekre van szükség. A Napster már 57 százalékkal csökkentette a letölthető fájlok számát, 370 millióról 160 millióra."

A kaliforniai fellebbezési bíróság rendelkezése szerint a Napsternek március 6. óta már régen minden jogvédett dalt ki kellett volna szűrnie. Április 10-én ismét bírósági tárgyaláson találkoznak a szembenálló felek. A jogi szakértők arra számítanak, hogy Patel bírónő semleges technikai szakértőt hív a tárgyalásra.

Kulcsszavak: RIIA jog Napster

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38