A Metallicának nagyon nem tetszik a Napster

Tóth Kristóf, 2001. március 29. 21:17
A híres, heavy metal zenét játszó banda ismét a bíróság felé vette az irányt, miután szerintük a Napster "kalóz" felhasználói továbbra is illegálisan és probléma nélkül terjesztik zenéjüket az interneten.
Howard King, a Metallica ügyvédje szerdán jelentette be, hogy a banda ismét bepereli a Napstert. A metálbanda azt kifogásolja, hogy a Napster szerintük nem tesz eleget a bíróság azon rendeletének, hogy az kiszűrje hálózatából a szerzői jogok védelme alatt álló zeneszámokat, köztük a Metallica dalait is.

A Metallica jogi képviselője elmondta, meg vannak győződve arról, hogy a Napster nem tesz meg mindent azért, hogy az illegális zeneterjesztés visszaszoruljon hálózatán. A RIAA, az Amerikai Lemezkiadók Egyesülete a napokban hasonló lépésre szánta el magát, mivel a Napster szerintük sem tesz eleget igéreteinek és a bíróság ítéletének.

A Napster ügyében több mint egyéves RIAA-Napster huzavona után született, március 5-ei ítélet értelmében a Napster kötelezve lett arra, hogy eltávolítsa hálózatáról az illegálisan másolt zeneszámokat. A több százezer jogilag védett zeneszámról adatbázis készült, amelyet a RIAA átadott a Napsternek. A Napster ezután elvileg egy szűrőprogrammal kitörölte hálózatából a listán található számokat, de a felhasználók különféle trükkökkel visszatették, és továbbra is elérhetik azokat, így a szűrő nem igazán hatékony.

A szűrőprogram azon az elven működik, hogy kitöröl a hálózatból minden olyan fájlt, amelynek nevében megtalálható a listán szereplő előadók valamelyike, vagy a "tiltott" számcímek egyike. A szűrő problémája az, hogy mivel csak konkrét szavak után kutat, a felhasználók apróbb név, illetve címmódosításokkal ki tudják játszani azt.

A RIAA most azzal vádolja a Napstert, hogy szádékosan nem szűri ki hálózatából az illegálisan másolt zenéket. Hank Barry, a Napster vezetője természetesen tagadja, hogy az általa vezetett társaságnak ilyen és ehhez hasonló tervei, illetve céljai lennének.

Kulcsszavak: jog RIIA Napster

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38