Hárommilliárd eurós hitelt kapott a Vivendi

MTI Sajtóadatbank, 2002. szeptember 19. 06:54
A Vivendi Universal bejelentette, hogy megkapta azt a nagyon várt hárommilliárd eurós középtávú hitelt, amelyet tizenegy bank konzorciuma folyósít számára.
A hitel egyebek között annak az egymilliárdos kölcsönnek a kiváltását szolgálja, amelyet az azonnali készpénztámogatást igénylő Vivendi júliusban kapott.

Elemzők szerint ez a hitel fél évre juttatja lélegzethez a médiaóriást: most módja lesz kialakítani új stratégiáját és tárgyalásokat folytatni eszközeinek eladásáról, hogy csökkenthető legyen jelenleg 20 milliárd eurót kitevő adóssága.

Bankárok elmondták, hogy a hitel felvételének még feltétele lehet bizonyos korábban felvett hitelek sorsának rendezése, de a várakozások szerint mindez nem fenyegeti az üzletet - a Vivendi a közleményében meg sem említette ezt a feltételt.

A Vivendi Universal, a világ második médiacsoportja újabban sürgős eladásokkal is próbál kilábalni a fenyegető adósságválságból. Augusztus végén megállapodott a L'Express és a L'expansion című francia hetilapok eladásában a Socpresse kiadónak, 300 millió euróért. Ezzel a Vivendi megszabadult fogyasztói sajtórészlegétől is, miután idén korábban már eladta szaklapjait kockázatitőke-befektetőknek. A kiadói vagyon értékesítése része a Vivendi programjának, hogy két éven belül 10 milliárd eurót kasszíroz nem alaptevékenységek eladásából. Ötmilliárd eurót ebből már kilenc hónapon belül be akar gyűjteni, hogy csökkenthesse adósságát, amely tönkretette a mérlegét és a részvényének árát.

Most a következő az amerikai Houghton Mifflin oktatási kiadó az eladandó vagyontárgyak sorában - ezt a Vivendi tavaly vásárolta. Lapértesülések szerint eddig nyolc ajánlat érkezett a Houghton Mifflin könyvkiadóra, amelyet az elemzők a jelenlegi tőzsdei helyzetben 1,5-1,8 milliárd euróra értékelnek.

Augusztus végén jelentették azt is, hogy a brit Vodafone kivásárolta a Vivendi Universalt a kettejük közös internetportál-vállalkozásából, a Vizzaviból. A Vodafone-nak, a világ legnagyobb mobilszolgáltatójának és a Vivendinek 50-50 százaléka volt a Vizzaviban. A Vodafone 142,7 millió eurót fizet a szorongató pénzhiánnyal küzdő Vivendinek a részesedésért, és ezt a piac nagyra értékelte, miután újabban szinte értéktelennek tartották a mobiltelefonok, személyi és kéziszámítógépek számára tartalmat kínáló Vizzavit.

A Vivendi az utóbbi években nagy felvásárlásokkal - köztük a legnagyobbal, a kanadai Seagramhez tartozott amerikai, hollywoodi Universal stúdió- és filmjog-vállalkozás megszerzésével - mérhetetlenül felduzzadt és eladósodott, majd az általános világgazdasági lassulás, a hirdetési bevételek visszaesése, a távközlési piac lejtmenete derékba kapta a nehezen küzdő konglomerátumot. A részvény visszaesett, a részvényesek fellázadtak, Jean-Marie Messier-nek, az előző vezérigazgatónak távoznia kellett.

Augusztus elején a Vivendi Universal 12,3 milliárd eurós nettó veszteséget jelentett az első félévről, és a részvény további 30 százalékot zuhant a párizsi értéktőzsdén, miután a Standard and Poor's és a Moody's hitelminősítő mélyen spekulatív fokozatúra rontotta a társaság hitelbesorolását.

Szerdán kora délután a Vivendi Universal 13,50 euró volt a párizsi értéktőzsdén, 2,20 százalékkal drágább a keddi, 13,21 eurós zárónál. Szerdán 13,14 eurón nyitott. A keddi záráskor 1,05 százalékkal olcsóbb volt, mint egy hete, 42,04 százalékkal drágább, mint egy hónapja, 78,05 százalékkal olcsóbb, mint az év elején és 71,30 százalékkal olcsóbb, mint egy éve. Az év eleje óta 64,40 és 8,62 euró között változott az ára, ugyanezek a szélső értékei ötvenkét héten belül is.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50