Regionális informatikai felmérés a középvállalatok körében

Kiss Ádám Zoltán, 2003. május 12. 22:20
[smallimage 1 left] A Plaut AG egy, a régióra (Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Ausztria) kiterjedő informatikai felmérést készített a közepes vállalatok vállalatirányítási rendszerekre vonatkozó tapasztalatairól és fejlesztési igényeiről.
Napjaink gazdaságában általános vélemény, hogy integrált vállalatirányítási rendszert csak nagyvállalatok használnak. Mi a véleményük a gazdasági élet közepes méretű szereplőinek? Befektetnek-e ezek a vállalatok integrált megoldásokba (ERP-rendszerek), vagy inkább az egyedi megoldásokat részesítik előnyben? Mely ERP rendszerek a legelterjedtebbek? Mely tulajdonságokat támogatják és milyen kiegészítő (add-on) termékeket használnak? Vajon ezeket az informatikai rendszereket saját erőforrásból működtetik, vagy előnyben részesítik az kiszervezés (outsourcing) különböző fajtáit? Ismerik-e az előre beállított iparági megoldás-csomagok által biztosított előnyöket?

Ahogyan ezt a Plaut AG felmérése is bizonyítja, vállalatirányítási rendszereket nem csak a nagyvállalatok használnak. Magyarországon a közepes méretű vállalatok 77 %-a, Csehországban 83 %-a, Ausztriában és Lengyelországban 62%-a használ valamilyen vállalatirányítási rendszert. Mind három országban a piacvezető termék az SAP, de meg kell említenünk további jelentős szállítókat is, mint az Oracle, Navision vagy Baan. Az ERP rendszerek bevezetésének eredményeként a közepes méretű vállalatok elsősorban az adatok minőségi javulását, magasabb szintű átláthatóságot és kontrollt, valamint az üzleti folyamatok optimalizálását várják. A jövő irányzatai, mint a CRM, SCM, MIS vagy e-commerce megoldások még nem érték el a kellő ismertséget ezekben az országokban. Ez azt jelenti, hogy ezeken a területeken tervezett beruházások további lehetőségeket rejtenek magukban. Kiegészítő funkcionalitásként az archiválás és adattárolás már elterjedtek a közepes méretű vállalatok körében és további fejlesztések várhatóak ezen a téren. Jelenleg Magyarországon a közepes vállalatok 37%-a, Ausztriában 34 %-a, Csehországban 28 %-a és Lengyelországban 32 %-a használja ki a kiszervezési szolgáltatások valamely szintje által biztosított előnyöket. Ezen vállalatok több mint két-harmada távfelügyeleti (Remote Support) szolgáltatásokat vesz igénybe. Az előre konfigurált iparági megoldások, melyek rövid bevezetési időt és előre létrehozott alapfolyamatokat biztosítanak a logisztikai és pénzügyi területeken, meghatározóak és jól ismertek az osztrák piacon (34%), azonban Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban a megkérdezett vállalatok még nem barátkoztak meg az ilyen megoldásokkal.
Kulcsszavak: ERP CRM Plaut felmérés

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59