A VIA is bemutatta első Athlon 64-es termékeit

Tóth Kristóf, 2003. szeptember 24. 22:54

A VIA Technologies munkatársai a napokban a tajvani Tajpejben zajló Computex számítástechnikai szakkiállításon rántották le a leplet a cég első Athlon 64 kompatibilis alaplapi chipkészleteiről.
A tajvani székhelyű vállalat három különböző Athlon 64-es chipesetet mutatott be: a VIA K8T800 a high-end kategóriás asztali számítógépek, a VIA K8M800 a középkategóriás asztali rendszerek, a VIA K8N800 pedig a hordozható számítógépek piacán áll hadrendbe. Az új VIA Technologies chipsetek nem véletlenül pont akkor mutatkoztak be, amikor az Advanced Micro Devices (AMD) hivatalosan bejelentette Athlon 64 termékcsaládját. A chipsetgyártó cégek közül a VIA Technologies mellett egyébként a az ugyancsak tajvani Silicon Integrated Systems (SiS), valamint az amerikai székhelyű Nvidia is bejelentette legújabb AMD platformos megoldásait.

Az előbb említett két konkurens céghez hasonlóan a VIA Technologies új Athlon 64-es chipsetei között is találhatunk olyan modelleket, melyek integrált grafikus vezérlővel rendelkeznek. Ez esetben konkrétan a UniChrome 2 grafikusmaggal ellátott VIA K8M800-ról, illetve a VIA K8N800-ról van szó. Mindhárom VIA Technologies-féle újdonság közös vonása egyébként a Serial ATA-támogatás, az integrált hangrendszer, az 1 Gb/s-os Ethernet kontroller, az USB (Universal Serial Bus) 2.0 kompatibilitás, illetve a RAID (Redundant Array of Inexpensive Disks) vezérlő. A gyártó munkatársainak elmondása szerint a duálprocesszoros környezetekben is használható csúcskategóriás VIA K8T800 az asztali számítógépek piacán kívül a munkaállomások, illetve belépőszintű szerverek piacán is képes helyt állni.

A Computex szakkiállítás keretein belül többek közt arról is szó esett, hogy a következő alaplapgyártó cégek hamarosan VIA chipsetes Athlon 64-kompatibilis alaplapokat fognak piacra dobni: ABIT, Albatron, ASUS, Chaintech, FIC, Giga-Byte Technologies, Micro-Star International (MSI). A számítógépgyártók közül pedig a következő cégek tervezik VIA chipkészletes Athlon konfigurációk forgalomba hozását: ABS Computer Technologies, Elite PC, Microtel, Monarch Computer Systems, Polywell Computers.
Kulcsszavak: VIA

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50