Technológia Platformok - megjelent a nemzeti platform pályázat tervezete

forrás Prim Online, 2007. október 12. 10:02

Megjelent az NKTH nemzeti technológiai platformok alakítására felhívó pályázatának tervezete. Az IVSZ október 25-i Technológiai Platform konferenciája az erre való pályázást készíti elő infokommunikációs területen.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége 2007. október 25-én konferenciát szervez a magyar infokommunikációs iparág megerősítésére és hosszú távú fejlődésének elősegítésére. Ennek egyik fő eszközét az Európai Unióban egyre nagyobb jelentőséggel bíró Technológiai Platformok hazai létrehozása jelentheti. A konferencia célja az európai tapasztalatok és jó gyakorlatok megismerése és a magyar nemzeti technológiai platformok létrehozásának elősegítése.

Globális versenyben élünk. A globális régiók versenyeznek egymással. De versenyeznek egymással a nemzetek is. A versenyképesség forrása a folyamatos fejlődés és fejlesztés. Ez olyan erőforrásokat igényel, amelyet a legnagyobb cégek is csak összefogással tudnak biztosítani. Az Európai Technológiai Platformok és Nemzeti Technológiai Platformok a hosszútávú túlélés jegyében alakultak és a résztvevők stratégiai fejlesztési irányainak összehangolását, a prekompetitív fejlesztések közös megvalósítását tűzik ki célul.
 
A Technológiai Platform koncepció

A platform koncepció lényege, hogy az ipari szereplők összeállnak és definiálják, hogy mik az erősségeik, illetve összehangolják a fejlesztéseiket - létrehoznak egy "strategic research agenda"-t, egyfajta iparági stratégiát. Így képesek globálisan is versenyképesek maradni. Ez 3-4 éve indult EU-s szinten, illetve több helyen nemzeti szinten is. Egy-egy platformban ott van az iparág gyakorlatilag összes nagy szereplője, az egyetemek képviselői is és az KKV-k is. A nemzeti platformok is hasonlóak, de inkább a nemzeti "niche"-ekre koncentrálnak, hogy "feltegyék a térképre" az országukat a témában, és igen sikeresek pl. Spanyolországban, Lengyelországban, Szlovéniában. Míg az Európai Platformokban EU-s szinten meghatározó cégek vannak, addig a nemzeti platformokban a nemzeti szintű cégek a meghatározók.
 
A magyar Nemzeti Technológiai Platfomok létrehozásának célja, hogy tegyük fel Magyarországot is a globális térképre egy-egy kiválasztott fókuszterületen.
 
Mire jó ez?

     Cégek: hosszútávú tervezés lehetősége, több erőforrás, nagyobb visibility, információhoz jutás, hálózatok teremtése, erősebb szektorális lobbi
     Akadémia/egyetemek: könnyebb kapcsolódás ipari K+F-hez, forrásokhoz jutás lehetősége
     Kormányzat: stratégia alkotás, tisztább kép, hogy mit érdemes támogatni, fejleszteni, szűkös forrásokat hova kell koncentrálni
Az erősforrás téma fontos összetevője: a technológiai platformokban folyik a készülődés az FP7 pályázataira. A platform tagjai együtt szervezik a pályázati ötleteket, konzorciumokat, stb. - aki nem tud ezekről, lemarad, kimarad.
 
Kiknek szól a konferencia?

Elsősorban cégeknek. Olyan magyar informatikai és telekommunikációs cégeknek, valamint meghatározó ügyfeleleiknek, amelyek fontosnak tartják a hosszútávú fejlődésüket, és ezért tenni is hajlandóak. Akár összefogással is. Mert belátják, hogy egyedül nem elég erősek.
 
Másodsorban kutatóintézeteknek és egyetemeknek. Azoknak, akik készek együttműködni az iparággal a fejlődés érdelében.
 
A konferencia előadói sikeres Európai és Nemzeti Technológiai Platformok meghatározó képviselői, akik megosztják majd velünk tapasztalataikat.
 
A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött!

Bővebben a programról, regisztráció

Kulcsszavak: IVSZ konferencia

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Vodafone országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40 százalékán végez kapacitásbővítést, ami a hívásminőséget és a letöltési sebességet is jelentősen javítja. A hálózatfejlesztési programnak köszönhetően többek között Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Székesfehérváron és Nyíregyházán élvezhetik a szolgáltató ügyfelei a gyorsabb mobilinternetet. 

2024. május 15. 20:44

Digitális gyermekvédelmi konferenciát szervezett az NMHH és az ELTE

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé, hogy a bántalmazás önkéntes bejelentése és a monitorozási kötelezettség közösen segítse a gyermekek védelmét az online térben. Többek között ez is elhangzott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) támogatásával, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar által a gyermekek online bántalmazása elleni védekezésről szervezett konferencián.

2024. május 15. 19:31

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A világ 600 legjobb fiatal egyeteme közé került a Széchenyi-egyetem

Az 501–600. helyen szerepel a győri Széchenyi István Egyetem azon a ranglistán, amelyet a Times Higher Education (THE) május 14-én tett közzé a világ legjobb fiatal egyetemeiről. Az intézmény újabb sikere mögött erősödő kutatási teljesítménye, valamint szoros ipari és nemzetközi kapcsolatai állnak.

2024. május 15. 14:33

A FŐTAXI a Formula 1 Magyar Nagydíj hivatalos szállítópartnere

2024-ben immár 39. alkalommal rendezik meg a Formula 1 Magyar Nagydíjat. A Hungaroring Sport Zrt-vel kötött megállapodás értelmében a július 21-én tartandó viadal hivatalos és kizárólagos személyszállító partnere a legnagyobb múltú hazai taxitársaság, a FŐTAXI lesz. A megállapodás célja, hogy a látogatók és a partnerek egyszerűen és biztonságosan jussanak el a Hungaroringre és haza. 

2024. május 15. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38