Az F-Secure óvatosságra inti a mobiltelefonok és a kéziszámítógépek felhasználóit

forrás Prim Online, 2004. október 12. 19:50
Az F-Secure sajtótájékoztatón ismertette a mobileszközökkel kapcsolatos biztonsági megfontolásait. Mikko Hyppönen, a finn vállalat antivírus-kutatási részlegének vezetője szerint "bármelyik pillanatban elszabadulhat egy olyan vírus, amely használhatatlanná teszi mobiltelefonjainkat".
A mobileszközök világszerte egyre elterjedtebbek. A mobiltelefonokat a világ minden részén egyre többen és egyre többet használják, és bár a kéziszámítógépek Magyarországon még nem terjedtek el széles körben, a gazdaságilag erősebb lábon álló országokban egyre keresettebbek. Iparági felmérések szerint jelenleg több mint másfél milliárd mobiltelefon-előfizető van, és a legtöbb mobileszköz, így a mobiltelefonok többsége is teljesen védtelen a károkozókkal szemben.

2004-ben meg is születtek az első rosszindulatú programok mobileszközökre. Júniusban fedezték fel az első valódi mobiltelefon vírust, a Cabirt. A Symbian OS operációs rendszerre írt féreg szerencsére főként csak az antivírus-kutatócsoportok laboratóriumában volt megtalálható. Júliusban tűnt fel a Duts, az első Windows Mobile rendszerre írt vírus, és a kutatók augusztusban észlelték az első kézi számítógépekre (PDA-kra) írt trójai programot. A Brador nevű károkozó a - Windows CE alapú - PocketPC-ket futtató PDA-kat támadta meg, és szerencsére szintén csupán laboratóriumi környezetben kellett vele megbirkózni.

A Duts és a Brador ún. proof-of-concept vírusok voltak, azaz a kódírók nem azzal a céllal készítették őket, hogy valódi kárt okozzanak, hanem azért, hogy bebizonyítsák: igenis képesek ilyet készíteni. Ezek a rosszindulatú programok nem is jelentettek semmilyen fenyegetést a felhasználóknak, mégis egyértelművé tették: a mobiltelefon vírusok elkészítésének technológiája létezik, és ez a technológia a vírusírók számára immár ismert.

Az F-Secure Corporation az utóbbi években a gyors reagálási idejéről lett igazán ismert. Az egyre rövidebb reakcióidőre azonban nem csupán a járványok kitörésekor törekszik az F-Secure, az új fenyegetéseknek is elébe megy a finn vállalat. Az F-Secure a mobilbiztonságot ezért évek óta kiemelt területként kezeli, és ma már teljeskörű tartalombiztonsági megoldást kínál mobil terminálokhoz és mobiltelefon-hálózatokhoz egyaránt.

Az F-Secure Mobil Anti-Virus a legátfogóbb, már kereskedelmi forgalomban is kapható megoldás a mobil telefonok védelmére. A termék valós idejű védelmet biztosít a rosszindulatú tartalmak és rosszindulatú alkalmazások ellen; vírusadatbázis frissítéseit pedig egy szabadalmaztatott, SMS-en keresztül történő frissítési mechanizmus segítségével, illetve HTTPS kapcsolaton keresztül végzi.

Az F-Secure már most is működő operátori szolgáltatása egy olyan kereskedelmi modellre épül, melynek keretében az F-Secure üzemelteti, a mobilszolgáltató pedig reklámozza és saját értékesítési csatornáin keresztül forgalmazza a vírusvédelmi szolgáltatást. A szolgáltatók számára a vezeték nélküli vírusvédelmi szolgáltatás bevezetése nem csupán bevételt hoz, de megelőzhetik vele a forgalomban lévő készülékek elromlását, telefonos segélyszolgálatuk túlterhelését, vásárlóik rossz tapasztalatait és a negatív publicitást. Az F‑Secure Mobil Anti-Virus szolgáltatását jelenleg bizonyos Nokia telefonokon lehet elérni, de a szolgáltatást már más szolgáltatói hálózatban is tesztelték és pilotrendszerként telepítették.

Az F-Secure Corporation vírusvédelmi megoldását, az F-Secure Mobil Anti-Virust a hamarosan Magyarországon is bevezetett új Nokia 6670 intelligens telefon tulajdonosai egy hónapig ingyenesen próbálhatják ki.
Kulcsszavak: vírus mobil F-Secure

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55